Wil je na deelname aan gewone hardloopevenementen wel eens een andere uitdaging? Durf jij het aan om touwen te klimmen, door de modder te glibberen, zandzakken te tillen en over muren te klimmen? Dan kan een obstacle run wel eens jouw volgende uitdaging worden.

Obstacle runs zijn er voor ieder niveau. Van een 5 km mud run tot een 24-uurs endurance race. Wil jij je grenzen opzoeken? Lees dan verder in deze gids waar we de verschillende soorten obstacle runs toelichten en je uitleggen hoe je je het beste voor kunt bereiden.

Wat we bespreken in deze gids

1. Wat is een obstacle run?

2. Wat is het doel?

3. Verschillende soorten obstacle runs

4. Hindernissen

5. Hoe zwaar is een obstacle run?

6. De beste outfit

7. Bereid je voor

Wat is een obstacle run?

Een obstacle run is bekend onder verschillende termen, zoals een obstakelloop, stormbaan, survival run, obstacle parcours, hindernisbaan, mud run of endurance race.

Een obstacle run is een hardloopevenement waarbij je onderweg verschillende hindernissen tegenkomt. Deze hindernissen moet je zien te passeren door te springen, klimmen, kruipen en zwemmen. Vaak loopt het parcours door de natuur en kom je modder en water tegen.

Een vrouw springt in een veld om zich op te warmen

Wat is het doel van een obstacle run?

Het doel is om als deelnemer je fysieke en psychologische grenzen op te zoeken. Fysiek spreekt voor zich, aangezien je meerdere obstakels moet overwinnen die spierkracht en uithoudingsvermogen vragen.

Psychologisch zal een obstacle run ook uitdaging bieden. Sommige deelnemers zullen namelijk hun angsten moeten overwinnen om bepaalde hindernissen te volbrengen. Denk aan in het water springen vanaf een hoog platform, door donkere tunnels kruipen, onder lichte stroom komen te staan of jezelf door een koude omgeving waden.

Nadat je een obstacle run hebt afgelegd zal je echte overwinning voelen en mag je absoluut trots op jezelf zijn.

Welke verschillende obstacle runs zijn er?

Een obstacle run is eigenlijk een brede term. Obstacle runs zijn namelijk onder te verdelen in vier categorieën:

  1. Obstacle Course Race (OCR). Een hardloopwedstrijd waarbij je onderweg hindernissen tegenkomt. De hindernissen liggen uit elkaar en je rent dus van hindernis naar hindernis. Je kunt dit ook wel zien als een stormbaan.
  2. Survival Runs. Bij een survival run is het de bedoeling dat je de grond niet raak. Het is dus een parcours dat volledig uit hindernissen bestaat. Als je de grond wel raakt moet je terug naar het begin van de hindernis om deze opnieuw te doen.
  3. Endurance. Een endurance race kan alle elementen van alle soorten obstacle runs omvatten. Het is echt gericht op uithoudingsvermogen. De zwaarste endurance races duren 24 uur, maar er zijn ook races van 6 en 12 uur.
  4. Mud Runs. Bij modderraces ligt de focus op modder. Modder maakt alles glad en glibberig en zelfs rennen is dus moeilijk. Het instapniveau van deze races is erg laag en vaak worden deze runs in teamverband afgelegd.
Een man in een korte PUMA outfit springt opzij om zich op te warmen

Welke hindernissen kun je verwachten?

De hindernissen die je kunt verwachten zijn afhankelijk van het soort run waar je aan mee doet. Bij een mud run zal modder het voornaamste obstakel zijn, al kun je tijdens deze runs ook verwachten dat je over muren moet klimmen en door banden moet hoppen.

Hieronder lichten we enkele hindernissen toe en bij welke soort run je deze kunt verwachten.

  • Klimmen. Muren komen in vrijwel alle obstacle runs voor. Vaak hangen er touwen of netten aan die het mogelijk maken om eroverheen te klimmen.
  • Tijgeren. Zeker bij mud races zal tijgeren een onderdeel zijn van de run. Je moet dan onder een touwnet of prikkeldraad door de modder heen glibberen.
  • Vuur. Bij verschillende runs kun je vuur tegenkomen als obstakel met als doel om eroverheen te springen.
  • Slingeren. Zeker bij survival runs zal ring-, balk- of touwslingeren een onderdeel zijn van de run. Het vraagt veel armkracht en biedt een enorme fysieke uitdaging.
  • Balans. Balanceren over houten balken, op ballen of wankelende platformen, het kan deel uitmaken van iedere obstacle run.
  • Zwemmen. Vooral bij mud races zal je merken dat water en slootjes onderdeel zijn van de race. Soms kun je eroverheen springen, soms zal je erdoorheen moeten zwemmen.
  • Springen. Van obstakel naar obstakel springen zal zeker bij survival runs onderdeel uitmaken van de race. Je kunt echter bij ieder soort obstacle race verwachten dat je ergens overheen of naar toe zal moeten springen.

Hoe zwaar is een obstacle run?

Hoe je het ook wendt of keert, een obstacle run is pittig. Een hardloopafstand van 5 km is niet te vergelijken met en obstacle run van 5 km. Er wordt namelijk veel meer fysieke activiteit van je verwacht. Als je pas net begint met hardlopen, zal een obstacle run misschien iets te hoog gegrepen zijn.

Je hoeft echter niet per se hard te lopen. Je mag ook van hindernis naar hindernis wandelen. Meestal is het zelfs toegestaan om bepaalde hindernissen over te slaan, al heb je dan aan het einde niet de hele obstacle run voltooid.

Zorg ervoor dat je in ieder geval de conditie opbouwt om de afstand te kunnen joggen, zodat je een grotere kans hebt om de run te voltooien.

Heb je een specifieke outfit nodig?

Er bestaat geen specifieke obstacle run kleding, maar we kunnen je wel wat advies geven. Zorg in ieder geval voor goede hardloopschoenen met voldoende grip. Vaak zijn trailschoenen je beste optie. Lees verder in onze gids “Welke trailschoenen passen bij jou?” om in 7 stappen het perfecte paar te vinden.

Zorg er verder voor dat je hardloopkleding draagt die vies mag worden en waar je weinig waarde aan hecht. Het kan namelijk zomaar gebeuren dat je ergens achter blijft hangen en je shirt of broek scheurt.

Hoe bereid je je voor op een obstacle run?

Obstacle running is een combinatie van kracht en cardio. Je moet dus niet alleen goed kunnen hardlopen, maar ook je bovenlichaam voldoende trainen om de hindernissen te kunnen overwinnen.

Er zijn een aantal trainingen die je kunt doen om je voor te bereiden op een obstacle run:

  • Trailrunnen is een vorm van hardlopen waarbij je over onverharde wegen en paadjes loopt. Je traint met trailrunnen aan balans en het trainen van je enkels.
  • Bootcamp en crossfit zijn populaire sporten onder obstacle runners. Je traint er je hele lichaam mee en wordt dus sterker in al je spieren.
  • Burpees en pull-ups zijn krachtige oefeningen om je lichaam voor te bereiden op een obstacle run. Burpees richten zich voornamelijk op fysiek uithoudingsvermogen en pull-ups zijn zeer goed voor armspieren en core stability.
  • HIIT training is een explosieve training waarin je in korte tijd je uithoudingsvermogen op de proef stelt. Met HIIT oefeningen bouw je zowel conditie als spieren op en zijn dus een goede voorbereiding op een obstacle run.

Zoek je grenzen op

Een obstacle run is een tak van hardlopen, waarbij er meer nodig is dan snelheid. Behendigheid, kracht en uithoudingsvermogen komen allemaal aan bod. Bereid je goed voor op een obstacle run door voldoende te trainen, de juiste hardloopschoenen aan te schaffen en een goede outfit te kiezen. Dan kun jij onbevreesd je grenzen opzoeken en je angsten overwinnen. Veel succes.

Gerelateerde artikelen