Wellicht heb je je inmiddels aangemeld voor je eerste trailrun wedstrijd. En misschien ben je er zelfs al voor aan het trainen. Dan ben je alvast goed bezig.

Voor eenieder die nog niet begonnen is met trainen, of een betere kijk op een goede trailrun training wil krijgen, hebben we deze gids geschreven. We vertellen je niet alleen meer over de verschillende onderdelen die een goed trainingplan moet omvatten, maar ook waarom je ze zou moeten opnemen in je trainingplan. Tot slot geven we een voorbeeld van een wekelijks trailrun trainingplan, dat je kunt afstemmen op de afstand die jij gaat trailrunnen.

Wat we bespreken in deze post

Wat is trailrunning?

Trailrunning is een vorm van hardlopen waarbij je niet over een verharde weg loopt, maar juist over offroad paadjes. Je loopt over gravel en door beekjes, springt over rotsen en takken en trotseert andere natuurlijke hindernissen.

Het is een fysieke uitdaging die meer van je lichaam vraagt dan alleen hardlopen. Trailrunnen vraagt om kracht, uithoudingsvermogen en balans.

Wat is het verschil tussen hardlopen en trailrunning?

Ja dat klopt, ook met trailrunning loop je hard. Toch zijn er een aantal aanzienlijke verschillen te benoemen tussen deze twee vormen van hardlopen:

  • Snelheid speelt een minder belangrijke rol. De uitdaging bij trailrunnen ligt vooral in het voltooien van het parcours. Doordat de route zelf uitdagend is, is de tijd waarin het parcours wordt afgelegd voor veel trailrunners minder belangrijk.
  • Andere ondergrond. Met hardlopen zal je vooral te maken hebben met asfalt of een baanparcours. Trailrunnen doe je in de natuur over onverharde weggetjes door de bossen of in de bergen.
  • Ander tempo. Hardlopers houden vaak gedurende de hele route een constant tempo aan. Met trailrunnen is een constant tempo vrijwel onmogelijk. Je moet springen, je balans houden en opletten waar je je voeten plaatst.
  • Andere schoenen. Ook je outfit is anders voor trailrunning. Je schoenen bieden meer grip voor oneven ondergronden. Trailschoenen geven meer steun en zijn ze waterdicht of waterafstotend.
Man in een zwarte regenjas van PUMA hijgt uit in een omgeving met dennenbomen en een meer op de achgtergrond

Hoe train je voor een trailrun?

Zoals we eerder al aan hebben gegeven is trailrunnen meer dan hardlopen. Voor het afleggen van een trailrun heb je naast uithoudingsvermogen ook kracht en balans nodig. Het is belangrijk om al deze onderdelen goed te trainen als je wil presteren met trailrun wedstrijden.

Aangezien de weersomstandigheden tijdens wedstrijden enorm kunnen variëren, kun je het beste in verschillende omstandigheden trainen. Train in de regen, in de kou, maar ook juist als het ontzettend warm is buiten. Zo raak je gewend aan de verschillende weersinvloeden en behaal je een voorsprong op je tegenstanders.

Duurloop

Om te trainen voor een trailrun wedstrijd zal je uiteraard duurloop op moeten nemen in je trainingsplan. Met duurloop train je om een afstand zo snel mogelijk af te leggen. Hoe lang de afstanden zijn waar je op traint, hangt af van de wedstrijd die je gaat lopen.

Houd er rekening mee dat trailrunnen echt anders is dan hardlopen op de weg. Loop je normaal gesproken 5 km hard? Meld je dan niet ineens aan voor een trailrun wedstrijd van 20 km, maar ga voor een parcours van 5 km of hooguit 10 km.

Probeer je duurloop trainingen af te leggen in het bos, op het strand of andere natuurlijke ondergronden, zodat je lichaam gewend raakt aan de oneffenheden.

Fartlek

Fartlek is Zweeds voor snelheidsspel. Met een fartlek training pas je je snelheid steeds aan. Je wisselt perioden met sneller hardlopen af met een gematigd tempo. Het is een continue hardloopsessie, dus zonder volledige rust, zoals bij een intervaltraining.

De periodes waarin je snelheid afwisselt hebben verschillende lengtes en snelheden. De ene keer zet je een korte sprint in voordat je terugvalt in een gematigd tempo. Een andere periode tijdens dezelfde training houd je een hoger tempo voor meerdere minuten aan, om je hartslag langere tijd hoog te houden.

Fartlek training is een goede manier om meer intensiteit aan je training toe te voegen. Daarbij is het een ontzettend goede training voor je aerobe energiesysteem. Zeker als je wedstrijden van meer dan 5 km rent, gebruik je vrijwel alleen aerobe energie. Door je lichaam te dwingen te blijven lopen tijdens het herstel van een periode met hoge intensiteit, train je je lichaam om het lactaat dat vrijkomt in je spieren her te gebruiken als brandstof.

Balans en coördinatie

Coördinatie houdt in dat je verschillende spieren tegelijkertijd aanstuurt om één bepaalde handeling uit te voeren. Hoe meer je traint op je coördinatievermogen, hoe makkelijker het wordt om snellere en moeilijkere bewegingen te maken.

Een goede coördinatie gaat gepaard met een goede balans. Balans wil zeggen dat de juiste spieren elkaar op het juiste moment ondersteunen om bewegingen uit te voeren. Hoe beter bepaalde spiergroepen met elkaar samenwerken, hoe lager de kans is op blessures.

Als je fartlek training uitvoert op natuurlijk terrein, zoals rotsen, gravel en zand, helpt een dergelijke training ook voor het verbeteren van je balans en coördinatie. Er zijn echter nog een aantal andere manieren om deze twee belangrijke elementen te trainen.

  • Balance board of balkussen. Met deze hulpmiddelen kun je ontzettend goed je balans trainen. Door op het board of kussen te gaan staan, moeten je spieren harder werken om de balans te houden, waardoor ze sterker worden.
  • Speedladder. Een speedladder helpt om de coördinatie en het technisch vermogen van het lichaam te verbeteren. Belangrijk is dat je met het voetenwerk ook je armen actief meebeweegt, zodat je zowel hand-oog- als oog-voet coördinatie traint.

Krachttraining

Kracht in je benen kan ontzettend helpen om heuvels makkelijker op te rennen en ander zwaar terrein aan te gaan.

Voor krachttraining hoef je overigens echt niet per se naar de sportschool toe. Je kunt thuis aan de slag met oefeningen, zelfs zonder gewichten aan te schaffen. Train met je eigen lichaamsgewicht door oefeningen te doen als lunges, squats, springoefeningen en trapsprintjes.

Houd ook core stability in gedachten. Niet alleen sterke benen zijn belangrijk, maar juist ook goed ontwikkelde buik- en rugspieren zorgen ervoor dat je makkelijker over de trails manoeuvreert. Doe een plank aan het einde van je training of voeg sit-ups toe aan je warming-up.

Een man is in een mistige omgeving langs een meer met bergen op de achtergrond aan het trailrunnen in een SEASONS outfit van PUMA

Voorbeeld trainingsschema

Een trailrun trainingplan moet voorzien zijn van alle trainingselementen. Het bevat trainingsdagen voor duurloop, fartlek, balans en coördinatie en kracht. Sommige trainingselementen kunnen overigens goed worden gecombineerd.
Dag Training
Maandag Heuveltraining. Loop kort (zo’n 30 minuten), maar krachtig verschillende heuvels op. Als er geen heuvels in de buurt zijn kun je proberen los zand op te zoeken. Combineer deze training eventueel met krachttraining.
Dinsdag Rust of kracht-, balans- en coördinatie training
Woensdag Fartlektraining. Ga hardlopen in het bos en pas daarbij je snelheden steeds aan. Wissel korte sprintjes, intensieve snelheden en gematigde loopjes af. Zorg ervoor dat je blijft rennen. Bouw de duur van deze trainingen steeds verder op.
Donderdag Duurloop. Ren gedurende een bepaalde tijd. Probeer hierbij toe te werken naar de tijdsduur die de wedstrijd uiteindelijk zal duren.

Verwacht je een 25 km trailrun uiteindelijk in 2,5 uur af te kunnen leggen, probeer dan toe te trainen naar een duurlooptraining van 3 uur.

Naar mate je verder vordert in je trainingen zal je merken dat je steeds meer afstand af kunt leggen in dezelfde tijd, doordat je je snelheid kunt verhogen.

Vrijdag Rust of kracht-, balans- en coördinatie training
Zaterdag Praktijktraining. Ga hardlopen in het bos of door de duinen en let hierbij vooral op je techniek. Let dus op licht voetenwerk en beweeg je armen mee voor balans. Tijdens deze training kun je ook een rugzakje meenemen, zodat je eraan gewend raakt om water en een snack met je mee te dragen.
Zondag Kracht-, balans- en coördinatie training

 

Neem voldoende tijd om voor een trailrun te trainen. Zo gaf Maria Markovicova aan dat je minimaal 20 weken de tijd moet nemen om voor een trailrun van 40 km tot 50 km te trainen. Bouw de afstand rustig op en geef je lichaam de tijd om tussendoor te herstellen: “Het is een marathon, geen sprint”.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een trainingsplan opstellen is een ding, nu de uitvoering nog. Zorg er in ieder geval voor dat je goede trailrunning schoenen aanschaft voordat je begint met trainen. Trailschoenen bieden goede grip, geven extra steun en hebben extra versteviging bij de tenen en de hielkap. Lees verder in onze gids “Welke trailschoenen passen bij jou” om een afgewogen keuze te kunnen maken.

Zorg verder voor de juiste kleding. Wedstrijden gaan namelijk gewoon door als het regent en waait, maar met een goede outfit is dat geen enkel probleem. Bekijk nu de nieuwe SEASONS collectie van PUMA die volledig is gericht op trailrunning in alle weersomstandigheden.

Denk tot slot aan de juiste hardloopaccessoires, zoals een petje, hardlooparmband of heuptasje. En dan ben je volledig voorbereid om je klaar te stomen op die eerste trailrun wedstrijd. Veel succes!

Gerelateerde artikelen