8 echt nuttige tips voor hardlopen in de regen

In Nederland valt er nog al eens een buitje. Maar daar laat jij je toch niet door tegenhouden? Hardlopen is juist een hele flexibele sport, omdat je het altijd en overal kunt doen. Als je niet wil rennen in de regen, wordt het echter een stuk minder flexibel.

Hardlopen in de regen is trouwens een goede mentale training. Je werkt aan je doorzettingsvermogen en bouwt voor wedstrijden een voorsprong op ten opzichte van je tegenstanders.

Dus ben jij niet bang voor een nat pak? Lees dan snel verder en maak gebruik van deze 8 handige tips. Dan geniet jij net zoveel van hardlopen in de regen als tijdens zonneschijn.

1. Zie de voordelen in van hardlopen in de regen

Ja echt, hardlopen in de regen heeft zo zijn voordelen. Je wordt misschien nat en de beleving is anders, maar denk aan deze voordelen om jezelf te overtuigen dat je ook in de regen prima kunt hardlopen:

  • Er is geen kip op de weg. Niemand houdt van regen, dus de stoepen en fietspaden zijn leeg. Jij kunt dus lekker op je eigen tempo rennen, zonder dat er iemand in de weg loopt of fietst.
  • Regen is de beste verkoeling. Heb je het al snel te warm als je gaat hardlopen? Dan is hardlopen in de regen ideaal. Regen biedt verkoeling en zo kun je je lichaamstemperatuur een stuk aangenamer houden.
  • Het geeft een ontzettend voldaan gevoel. Natuurlijk geeft iedere hardlooptraining je een voldaan gevoel, maar een training in de regen nog net even wat meer. Simpelweg omdat je trots op jezelf mag zijn dat je je niet hebt laten tegenhouden door een buitje.
  • Beste voorbereiding op een wedstrijd. Een wedstrijd gaat echt niet later van start omdat het regent. Als jij gewend bent aan hardlopen in de regen heb je dus een voorsprong op je tegenstanders. Dan biedt een regenbui echt voordeel.

Vrouw is in de regen aan het hardlopen op een verharde weg in de bergen

2. Bereid je elektronica voor op natte omstandigheden

Vrijwel alle serieuze hardlopers gebruiken elektronica tijdens hun runs. Of het nu is om je afstand en je tijd te tracken of om muziek te luisteren, we kunnen simpelweg niet zonder.

Helaas is je elektronica niet zo goed bestand tegen een buitje als jij. Maar we hebben een aantal handige tips voor je om je apparatuur zo goed mogelijk te beschermen als je gaat hardlopen in de regen.

Draag oortjes in plaats van een koptelefoon. Je oren beschermen oortjes tegen de meeste regen, terwijl een koptelefoon volledig wordt blootgesteld. Check ook even voor de zekerheid of je horloge waterdicht is. Berg tot slot je telefoon op in de zak van je waterdichte jas of maak gebruik van een waterdicht telefoonhoesje.

Je kunt natuurlijk je elektronica ook gewoon een keertje thuis laten. Zo ren je echt op je gevoel en biedt hardlopen in de regen een geheel ander soort training.

3. Pas je trainingsdoel aan

Regen biedt nu eenmaal andere omstandigheden dan zonneschijn. Zeker als regen gepaard gaat met wind kan het lastig zijn om dezelfde snelheden te behalen.

Train dus niet per se op tijd, maar train op je hartslag. Train op 60% tot 70% van je maximale hartslag om je run zo lang mogelijk vol te houden en vet te verbranden. Of train op 70% tot 80% van je maximale hartslag om je prestaties te verbeteren.

Veel hardlopers rennen juist sneller in de regen, zodat ze minder lang onderweg zijn en dus sneller onder die welverdiende warme douche staan.

4. Kleed je op de weersomstandigheden

Je kunt er niet omheen, van regen word je nat. Maar we kennen ook allemaal het gezegde “Je smelt niet van een beetje regen”.

Regen hoef je niet onaangenaam te laten voelen als je je er goed op kleed:

  • Draag strakke kleding. Losse kleding die nat wordt gaat aan je lijf kleven en dat kan een heel onaangenaam gevoel geven. Door strakke kleding te dragen voorkom je dit.
  • Draag een hardlooppet. De klep houdt de regen uit je ogen en het beschermt je tegen teveel afkoeling. Wil je juist afkoelen? Maak dan gebruik van een hardloopklep.
  • Draag een regenjas. Je kunt heel snel afkoelen met een nat bovenlijf en het is dus belangrijk om dit te voorkomen. Draag een regenjas om te voorkomen dat je doorweekt raakt. Als het te warm is voor een regenjas, kun je voor een waterdichte bodywarmer kiezen.
  • Kies voor sneldrogende kleding. Zeker tijdens wedstrijden kan dit erg voordelig zijn. Als het stopt met regenen droogt je kleding in no-time. Met een beetje zonneschijn loop jij weer hard in een heerlijk droge outfit.
  • Kies voor waterdichte of waterafstotende hardloopschoenen. We weten allemaal dat natte sokken en natte voeten een drama zijn. Soppen in je schoenen en blaren als gevolg, dat voorkom je echt liever. Schaf een paar regenbestendige hardloopschoenen aan als je van plan bent om vaker in de regen hard te gaan lopen.

PUMA heeft een gloednieuwe collectie uitgebracht die ultieme bescherming biedt in alle weersomstandigheden. Jacqueline Whalen, hoofd van productlijnmanagement voor de hardloop- en trainingskleding bij PUMA, zei over deze nieuwe collectie: “The fact that we can leverage our PUMA Cell Technologies is exciting, because it builds awareness around our PUMA technologies and benefits.”

Shop de SEASONS collectie nu online en laat kou, wind en regen jou niet meer tegenhouden.

5. Doe je warming-up binnen

Regen koelt je af en het zal dus langer duren om goed warm te worden. In plaats van je warming-up buiten te doen, kun je er ook voor kiezen dit binnen te doen. Joggen of sprinten op je plaats, lunges, jumping jacks of touwtje springen zijn goede warming-up oefeningen. Je kunt ze binnen doen om je voor te bereiden op hardlopen in de regen.

6. Ren om de plassen heen

Hoewel er een stuk minder verkeer is om op te letten als je in de regen rent, moet je wel uitkijken voor de plassen. Je kunt er beter omheen lopen om te voorkomen dat je natte schoenen en natte voeten krijgt.

Je kunt overigens niet altijd zien hoe diep een plas is. Het is makkelijk om je enkels te verzwikken als de plas dieper is dan je denkt. Voorkom dus blessures en loop om de plassen heen.

Bekijk de PUMA hardloopschoenen en kies voor een paar dat waterdicht of waterafstotend is om natte voeten te voorkomen.

7. Let extra op verkeer

Er zullen minder fietsers en voetgangers op de weg zijn, maar je moet wel oppassen voor auto’s. In de regen zelfs een beetje extra, omdat je gehoor beïnvloed wordt door het tikken van de regen en het suizen van de wind.

Kijk dus twee keer om voordat je oversteekt en draag eventueel reflecterende kleding of hardlooplampjes, zodat je zelf ook beter zichtbaar bent.

8. Ga verstandig om met onweer

Hardlopen in de regen brengt een grotere kans op onweer met zich mee. Ga verstandig om met onweer en probeer zo snel mogelijk een schuilplaats te zoeken. Ren je door de stad heen? Loop dan een cafeetje in. Met een beetje geluk geven ze dat verzopen katje zelfs een gratis kopje koffie.

Is er niets in de buurt waar je naar binnen kunt? Zoek dan een andere veilige schuilplaats, bijvoorbeeld onder een viaduct of laat een auto stoppen.

Close-up van een vrouw in de salmon SEASONS donsjas met haar capuchon op.

Bonus tip voor de dames

Herken je dit: Natte haren die constant in je gezicht vliegen en aan je wangen kleven? Verschrikkelijk. Doe je haar vast in een knot of een vlecht om zo min mogelijk last te hebben van losse haren. Draag vervolgens een hardlooppetje, hardloopklep of een ponytail beany om je hoofd tegen afkoeling te beschermen.

Sla ook je make-up een keertje over. Het is echt niet nodig om mascara, eye-liner of foundation op te doen voordat je gaat hardlopen in de regen. Geloof me als ik je zeg dat je er echt mooier uitziet zonder make-up, dan met make-up die over je hele gezicht is uitgelopen.

Zo, nu heb je dus geen excuus meer om je hardlooptraining over te slaan als het regent. En na die eerste keer mag je jezelf best belonen, bijvoorbeeld met een nieuwe outfit. Bekijk hier wat we adviseren om te dragen tijdens het hardlopen, of bekijk direct alle hardloopkleding.

Gerelateerde artikelen