Of je nu net begint met hardlopen of traint voor je volgende marathon, hardloopkleding kan een run maken of kraken. Voor comfort en maximale prestaties moet je outfit passen bij de buitentemperatuur en de weersomstandigheden.

In deze gids leggen we je precies uit welke hardloopkleding je het beste kunt dragen bij welke temperatuur. Verder bespreken we ook de beste hardloop outfit voor in de regen en voor extreme omstandigheden zoals vrieskou.

Wat bespreken we in deze gids?

1. Gevoelstemperatuur

2. Hardloop essentials

3. Hardloopkleding op basis van temperatuur

4. Wat draag je tijdens het hardlopen als het vriest

5. Wat draag je tijdens het hardlopen als het regent

6. Opvallen in het donker

Gevoelstemperatuur tijdens het hardlopen

Om te bepalen welke kleding je aantrekt voor het hardlopen is het belangrijk om de gevoelstemperatuur in gedachten te houden. De gevoelstemperatuur ligt tijdens het hardlopen namelijk een stuk hoger dan de gemeten buitentemperatuur.

Tijdens het hardlopen straalt je lichaam warmte uit. Het kleine laagje lucht rondom je huid wordt hierdoor verwarmd, waardoor de temperatuur warmer aanvoelt dan het daadwerkelijk is. Je kunt voor een inschatting van de gevoelstemperatuur tot wel tien graden optellen bij de buitentemperatuur.

De enige uitzondering hierop is wanneer er een sterke wind staat. De wind blaast het isolerende laagje lucht weg van je lichaam en maakt je huid juist koud. Een sterke wind kan er dus voor zorgen dat de gevoelstemperatuur juist tot wel vijf graden lager is dan de buitentemperatuur.

Een man in warme hardloop kleding zit op zijn hurken in de sneeuw en lacht in de camera

Essentials voor iedere hardloop outfit

Wat de temperatuur ook is, hardloop essentials heb je altijd nodig. Of de zon schijnt of het plenst van de regen, op deze items kun je altijd vertrouwen.

  • Hardloopsokken. Goede hardloopsokken zijn ademend en bieden demping. Daarbij helpen ze de wrijving in je schoenen verminderen, waardoor blaren worden voorkomen.
  • Hardloop T-shirt. Een functioneel hardloopshirt, met korte of lange mouwen, neemt zweet of vocht goed op tijdens het hardlopen, zodat jij een droog gevoel houdt. Een goede materiaalsamenstelling helpt ook om schuren in gevoelige zones te voorkomen.
  • Hardloop broek. Of je nu kiest voor hardloopshorts of een hardooplegging, een goede hardloopbroek is comfortabel en licht. Het ademt, voert zweet af en geeft jou een maximaal comfortabel gevoel, of je nu hardloopt in de zon of in de kou.
  • Sport-bh. Een high-impact sport-bh is een onmisbare hardloop essential voor de dames. Een goede sport-bh voor hardlopen biedt maximaal comfort en superieure ondersteuning voor prestaties op elk niveau. Bekijk ook onze gids over het kopen van een sport-bh om te weten te komen waar je precies op moet letten.
  • Hardloopschoenen. Geen hardloopoutfit is compleet zonder een paar goede hardloopschoenen. Kies direct jouw favoriete paar hardloopschoenen voor de weg uit of lees verder in onze gids over trailschoenen om in zeven stappen te ontdekken van welke eigenschappen jouw perfecte paar moet zijn voorzien.

Hardloopkleding op basis van temperatuur

De temperatuur bepaalt in grote mate welke hardloopkleding je het beste kunt dragen als je gaat hardlopen. Hoewel comfort van persoon tot persoon verschilt, zetten we hieronder een aantal richtlijnen die je kunt aanhouden.

Welke hardloopkleding draag je bij 15 °C of warmer?

Op een zonnige en windstille dag waarbij de temperatuur boven de 15 graden stijgt, is het kiezen van een hardloopoutfit vrij eenvoudig. Een korte broek en een T-shirt voldoen. Staat er een sterke wind, draag dan eventueel een ondershirt, zodat je je lichaamstemperatuur beter kunt reguleren.

Mocht het echt warm zijn dan kun je je T-shirt natuurlijk ook inruilen voor een tanktop. Dat geeft nog meer verkoeling en comfort.

Welke hardloop outfit draag je bij 10-15 °C?

Bij een temperatuur tussen de 10 en 15 graden kun je nog steeds prima uit de voeten met een T-shirt. Het kan echter comfortabeler zijn om een driekwartbroek aan te trekken. Andersom kun je echter ook kiezen voor een korte hardloopbroek met een hardloopshirt met lange mouwen.

Welke hardloopkleding draag je bij 0-10 °C?

Zodra de temperatuur onder de 10 graden daalt, is het verstandig om een lange hardloopbroek te dragen. De kou van de buitenlucht kan namelijk op je spieren slaan, dat kan leiden tot blessures en een langzamer herstel.

Kies naast een lange hardloopbroek voor een T-shirt met lange mouwen. Hoe dichter de temperatuur naar het vriespunt gaat, hoe meer laagjes je aantrekt. Denk aan een thermoshirt onder je hardloopshirt en een jack om de wind van je af te houden.

Maak eventueel gebruik van hardloopaccessoires zoals handschoenen of een muts. Heb je het aan het begin van je run vaak fris, maar krijg je het in de loop van de tijd erg warm? Kies dan voor een buff. Deze kun je als muts op je hoofd dragen, maar zodra het te warm is, kun je hem om je pols doen.

Een vrouw in een korte broek en tanktop staat met haar voet op een paaltje om haar veters te strikken

Welke winter hardloopkleding draag je als het vriest?

Hardlopen in de winter vraagt om extra aandacht. De extreme temperatuur maakt het lastig om je spieren op te warmen en warm te houden tijdens het hardlopen. Kies in dit geval voor een gevoerde lange hardlooplegging, die extra warmte biedt.

Op je bovenlichaam draag je het best meerdere lagen, beginnend met een goed aansluitend thermoshirt. Kies vervolgens voor een tussenlaag, zoals een hardloop pullover en tot slot voor een winddichte lichtgewicht hardloopjas.

Door je te kleden in meerdere lagen blijft de warme lucht tussen deze lagen zitten. Dit biedt isolatie om je lichaam warm te houden in koude temperaturen.

Zorg er ook voor dat je extremiteiten warm blijven, zoals je hoofd, voeten en handen. Trek dikkere sokken aan en draag handschoenen en een muts of een hoofdband.

Hardloopkleding voor hardlopen in de regen

Goede hardloopkleding houdt je droog. Droge kleding biedt meer comfort, meer warmte en is lichter om te dragen. Een regenbui kan hiervoor echter behoorlijk wat roet in het eten gooien. Regenachtig weer hoeft echter niet te betekenen dat je het hardlopen over moet slaan. Met voldoende voorbereiding hoeft hardlopen in de regen geen enkel probleem te zijn.

Draag in de regen vooral niet te veel kleding. Het kan allemaal alleen maar nat worden en hoe meer kleding je draagt, hoe zwaarder het wordt. Een goed waterdicht hardloopjack of -vest kan het verschil maken. Het houdt je bovenlichaam droog en warm. Zorg er wel voor dat je voldoende kunt ventileren, zodat zweet gewoon afgevoerd kan worden.

Een goed paar waterdichte hardloopschoenen kan ook erg prettig zijn. Het houdt je voeten droog en biedt dus veel meer comfort. Ze helpen je zonder aarzelen alle plassen en modderpoelen te doorkruisen.

Let er tot slot op dat je goed zichtbaar bent. Kies hardloopkleding met een felle kleur of met reflecterende strips.

Wil jij je goed voorbereiden op je volgende run in de regen? Bekijk dan nu alle reflecterende en waterdichte hardloopkleding van PUMA.

Een vrouw in een korte broek met beenwarmers en shirt met lange mouwen en body warmer zit op de grond om haar veters te strikken om zich klaar te maken om in koude omstandigheden te hardlopen

Hoe val je als hardloper op in het donker?

Hardlopen in het donker of bij weinig licht is een realiteit waar veel hardlopers mee te maken hebben. Zeker tijdens de donkere maanden, wanneer je graag voor of na je werk een rondje gaat hardlopen.

In de zomer kan een verkoelende zomeravond juist de voorkeur hebben voor een run, omdat het overdag te warm is. Met onderstaande tips zorg je ervoor dat je goed zichtbaar bent in het donker.

  • Draag reflecterende kleding. Het liefste kies je ook voor kleding die licht is van kleur om extra op te vallen voor andere weggebruikers.
  • Gebruik accessoires. Maak gebruik van een lichtgevende armband of een hoofdband om extra goed op te vallen, maar ook om je eigen zicht te verbeteren.
  • Kies je route bewust. Een route die goed is verlicht zorgt ervoor dat je beter zichtbaar bent.
  • Let op je omgeving. Het is belangrijk om zelf ook extra aandacht te geven aan je omgeving. Probeer afleiding, zoals muziek, tot een minimum te beperken.
  • Ga samen hardlopen. Samen zie je meer dan alleen en hardlopen in het donker met een vriend of vriendin is dus niet alleen leuk, maar ook verstandig.

PUMA SEASONS

De PUMA SEASONS collectie biedt alles wat je nodig hebt om het hele jaar door hard te lopen. Deze serie van hoogwaardige prestatie-items is gemaakt met technische materialen met innovatieve en waterafstotende eigenschappen.

Of je je nu wil voorbereiden voor vrieskou in de winter of extreme hitte in de zomer, de PUMA SEASONS collectie heeft waar jij naar zoekt. Bekijk de volledige collectie om alles te vinden dat je nodig hebt om het hele jaar door in ideale omstandigheden hard te lopen.

Gerelateerde artikelen