Een goede sportlegging kan je hele training veranderen. Een legging zorgt voor comfort, biedt bewegingsvrijheid en blijft uiteraard goed op zijn plaats zitten. Je wilt vooral geen legging die doorschijnt, knelt of afzakt.

Hoe weet je nu bij de aankoop of een legging aan jouw verwachtingen zal voldoen? In deze gids geven we je tips om een goede sportlegging te kopen. Tot slot leggen we je uit hoe je een legging moet passen, om zeker te weten dat je tevreden bent met je aankoop.

Een vrouw met een sportlegging en sport-bh aan is in een studio aan het rekken en strekken

Tip 1. Een goede sportlegging heeft de juiste lengte

Sportleggings komen in verschillende lengtes. Zo heb je korte sportleggings, lange sportleggings en allerlei lengtes daar tussenin. De beste lengte voor jouw volgende sportlegging zal voornamelijk afhangen van het klimaat en je persoonlijke voorkeur.

Je kunt natuurlijk ook je garderobe uitbreiden en meerdere leggings aanschaffen met verschillende lengtes. Zo weet je zeker dat je altijd een legging aan kunt trekken die perfect past bij je work-out.

Lange leggings

Lange leggings bieden volledige bedekking en zijn dus zeer geschikt voor de koudere omstandigheden. Je kunt een lange sportlegging bijvoorbeeld gebruiken om in de winter hard te lopen of voor een buitentraining in de vroege lente.

⅞ leggings

Een ⅞ sportlegging is net iets korter dan een lange legging. Het is een goede sportlegging voor degenen die lange leggings te lang vinden voor hun postuur.

¾ leggings

¾ sportleggings laten de enkels ontbloot en geven dus iets minder bedekking. Blote enkels kan net even die verkoeling geven die je nodig hebt om het niet te warm te krijgen tijdens een training. Een ander voordeel is dat de legging niet in de weg zit als je korte enkelsokjes in je sportschoenen draagt.

Capri leggings

Capri leggings komen net onder de knie uit en bieden dus een stuk minder bedekking dan de eerder besproken lengtes. Het is ideaal als je veel bewegingsvrijheid wilt, maar een korte legging toch nog net iets te koud vindt.

Korte leggings

Korte leggings zijn zeer geschikt voor trainingen in de sportschool, studio of buiten bij warm weer. Het prettige van een korte legging ten opzichte van een sportbroekje, is dat ze goed aansluiten op je benen en je dus alle bewegingen kunt maken zonder dat je je bloot voelt.

Tip 2. Kies een sportlegging die past bij de activiteit

Sportlegging is een vrij algemene term. Het maakt namelijk een groot verschil of je erin gaat hardlopen of yoga wilt beoefenen. Voor iedere training of work-out is er een ideale sportlegging beschikbaar. We leggen je hieronder uit waar je op moet letten om een goede sportlegging te kopen voor jouw doel.

Hardlooplegging

Hardlopen vraagt om specifieke tights. Je weet immers zeker dat je zal gaan zweten. Voor een hardlooplegging is het dus belangrijk dat er zweetafvoerende technologie, zoals PUMA’s DryCELL technologie, in de sportlegging is verwerkt.

Andere eigenschappen van een goede sportlegging voor hardlopen zijn reflecterende onderdelen. Zowel overdag als ‘s avonds val je beter op in het verkeer. Verder heeft een hardlooplegging vaak een strategisch geplaatste zak om je telefoon, sleutels of een snack in mee te nemen.

HIIT

Springen, rennen, squats en snelle bewegingen vragen om een sportlegging die goed op zijn plek blijft zitten. Een goede sportlegging voor HIIT oefeningen is uitgerust met 4-way stretch en een tailleband met extra grip.

Let er verder op dat je een squatproof legging aanschaft die niet doorschijnt als je een diepe squat maakt. Mochten de tights transparant worden, kijk dan of je wellicht een maat groter nodig hebt, of ga voor een geheel andere legging.

Fitness leggings

Knallen in de sportschool met zware gewichten vraagt om een sportlegging die jou daar maximaal bij ondersteunt. Een goede sportlegging voor de sportschool is voorzien van 4-way stretch en schijnt niet door.

Yogaleggings

Een yoga legging is een van de belangrijkste onderdelen van een goede yoga outfit. Lang niet iedere sportlegging is geschikt voor yoga, omdat yogaleggings om specifieke eigenschappen vragen.

Doordat je met yoga veel tijd doorbrengt op je yogamatje, wil je niet dat er elementen opzitten die kunnen gaan irriteren. Een goede yoga legging is dus zo simpel mogelijk, zonder zakken, extra naden, ritsjes of knopen.

Uiteraard moet een yoga legging maximale stretch bieden om alle mantra’s uit te kunnen voeren. Koop dus een legging die je lichaam vormt, met contournaden die steun bieden bij het aannemen van verschillende houdingen.

Winter sportlegging

Een sportlegging voor de winter wordt ook wel een thermo legging genoemd. Dit type sportlegging is gevoerd, zodat het extra warmte biedt. Een winter legging is voornamelijk geschikt voor buitentrainingen bij koude temperaturen.

Een vrouw in een sportoutfit staat uit een raam naar buiten te kijken

Tip 3: Een sportlegging wordt nog beter met de juiste eigenschappen

Verschillende eigenschappen kunnen een goede sportlegging fantastisch maken. Dus ga op zoek naar een sportlegging die van alle gemakken is voorzien waar jij behoefte aan hebt.

Zakken

Telefoon, sleutels en een snack. Een sportlegging met telefoonzak is multifunctioneel om kleine spulletjes bij je te dragen. Meestal vindt je de zak van een sportlegging aan de achterkant, maar soms zijn ze op het dijbeen geïntegreerd.

Trekkoord

Niets is zo irritant als een afzakkende legging. Het leidt af, is oncomfortabel en voelt instabiel. Als je zeker wilt weten dat jouw legging netjes op zijn plaats blijft zitten kies je voor een legging met trekkoord.

Reflecterende details

Reflecterende details zijn vooral prettig als je in het donker gaat hardlopen. Maar ook als je ‘s avonds in je legging naar de sportschool fietst, is het fijn dat je beter opvalt in het verkeer.

Mesh

Een sportlegging met delen van mesh biedt extra ventilatie en ziet er super modern uit. Goede sportleggings zijn zo ontworpen dat de mesh zich bevindt op plekken waar je het meeste zweet. Zo houden ze je dus perfect koel tijdens je training.

Grip

Een tailleband met extra grip biedt uitkomst voor onregelmatige en explosieve bewegingen. De grip zorgt ervoor dat de legging zo goed mogelijk op zijn plaats blijft zitten en dus niet naar beneden zakt in het heetst van de strijd.

Hoge taille

Leggings met een hoge taille bieden extra bedekking. Je kunt springen, met je armen in de lucht zwaaien of zelfs ondersteboven hangen, zonder dat je buik zichtbaar wordt. Een high waist sportlegging in combinatie met een aansluitende top zorgen ervoor dat jij je niet ongemakkelijk hoeft te voelen.

Tip 4. Let op de technologie

In sportleggings wordt gebruik gemaakt van verschillende technologieën. Ze hebben allemaal hun eigen doel en zijn daardoor perfect geschikt voor een bepaald type training.

DryCELL technologie

PUMA’s DryCELL technologie is een nieuwe generatie microvezel. De stof van dit materiaal voert zweet af, weg van het lichaam, en verspreidt het over een groter oppervlak van de stof. Kledingstukken met DryCELL technologie kleven niet snel aan je lichaam en drogen snel.

Sportleggings met deze technologie houden je dus langer droog tijdens een training. Ze zijn hierdoor uitermate geschikt voor intensieve work-outs.

Voering

De voering van een sportlegging is met name van belang in de winter. Je vindt een voering namelijk alleen in thermo leggings. Het materiaal van de voering bepaalt in hoe verre de legging warmte biedt.

Kies altijd voor een gevoerde legging met DryCELL technologie, want in de winter is het nog belangrijker dat je droog blijft. Natte kleding laat je lichaam namelijk enorm snel afkoelen en dat is niet wat je in de winter wil.

4-way stretch

Squatten, stretchen, sprinten, wat je ook doet, je wilt maximale bewegingsvrijheid. 4-way stretch houdt in dat een legging in alle richtingen stretch biedt, dus zowel in de lengte als in de breedte.

Naast maximale bewegingsvrijheid biedt 4-way stretch ook het voordeel dat het materiaal veel minder snel doorschijnt. 4-way stretch biedt dus een absolute squatproof legging.

Naadloos

De naden lijken een klein detail van een sportlegging, maar vergis je niet. Zeker voor yoga of een studiosessie kunnen de naden een groot verschil maken. Voor zo min mogelijk wrijving kies je voor platte, verzonken naden.

Er zijn ook naadloze leggings beschikbaar. Deze leggings hebben een minimaal aantal naden die volledig met je lichaam meebewegen.

Tip 5. De juiste stijl

Hoewel de stijl misschien niet het eerste onderdeel is waar je op moet letten om een goede sportlegging te kopen, is het zeker niet onbelangrijk. Een sportlegging moet passen bij jouw stijl, zodat je je er comfortabel in voelt.

Of je nu kiest voor een onopvallende zwarte legging of een legging met glitters of dierenprint, zolang jij je er maar prettig in voelt.

Voor maximale stijl kies je voor een complete set. Een sportlegging met bijpassende sport-bh of met een bijpassende top geven jou de perfecte look

Probeer meerdere stijlen, pasvormen en lengtes

Met de tips uit deze gids heb je een beter beeld waar je op moet letten bij het kopen van een goede sportlegging. Dat wil echter niet zeggen dat de eerste de beste legging die je aantrekt als gegoten zit. Probeer altijd verschillende stijlen, pasvormen en lengtes om uit te vinden wat bij jou past.

Shop nu op PUMA en maak gebruik van de filters om jouw ideale sportlegging te vinden. Vanaf € 40 worden je leggings gratis thuisbezorgd en je mag tot 60 dagen gratis retourneren. Dus ook met online shoppen kun je een legging uitgebreid passen.

Maak een paar extreme bewegingen voordat je een sportlegging definitief aanschaft. Doe een squat, ga in de split zitten of neem een van je favoriete yoga poses aan. Alleen als de legging dan nog goed zit, weet je dat het een goede sportlegging is.

Gerelateerde artikelen