Kijk jij uit naar je eerste yogales, maar weet je eigenlijk niet zo goed wat je moet dragen? Dan ben je hier aan het juiste adres.

De yoga kleding die je het beste kunt dragen, is onder meer afhankelijk van de soort yoga die je gaat doen. Voor een intensieve power yogales draag je namelijk andere kleding dan voor een rustigere Hatha les.

In dit artikel leggen we je precies uit waar je op moet letten. Lees er eens rustig doorheen om jouw ideale yoga outfit uit te zoeken.

Wat we bespreken

1. Het beste materiaal voor yoga kleding

2. Onderdelen van een complete yoga outfit

3. Wat neem je nog meer mee naar een yogales?

De beste materialen voor yoga kleding

Yoga kleding wordt gemaakt van verschillende materialen. De meest voorkomende materialen zijn katoen, bamboe en dry-fit. Al deze materialen hebben hun eigen unieke eigenschappen die we hieronder verder toelichten.

Katoen

Katoen is een prettig materiaal dat zacht aanvoelt op de huid. Katoenen yoga kleding komt in verschillende diktes. Hoe dikker de stof, hoe warmer het product. Het nadeel van katoen is dat je zweetplekken ziet, hierdoor is dit materiaal minder geschikt voor intensieve yoga lessen.

Bamboe

Bamboe heeft een unieke eigenschap, namelijk dat het de temperatuur heel goed reguleert. Het verkoelt dus in warme omgeving en verwarmt juist als de omgeving koud is. Net als bij katoen zie je wel zweetplekken op dit materiaal. Bamboe is hierdoor beter geschikt voor low tot medium intensieve yoga, zoals yin yoga.

Dry-fit

Dry-fit materialen zijn zeer geschikt voor intensieve yogalessen. Het materiaal reguleert de warmte goed, droogt snel en je ziet geen zweetplekken. Dry-fit stoffen zijn vaak gemaakt van polyester, polyamide of een mix van beiden. Gelukkig is er tegenwoordig ook duurzame yogakleding, dat gemaakt is van gerecycled plastic of visnetten.

Een vrouw in een lange legging en korte top staat in een yoga houding

De juiste yoga outfit voor je volgende les

Als je je een beetje hebt verdiept in yoga, weet je dat het draait om balans en het rekken en strekken van spieren. De juiste yoga kleding biedt jou zoveel mogelijk flexibiliteit, zodat je de oefeningen met vertrouwen uit kunt voeren.

Yoga tops

Met yoga neem je allerlei houdingen aan waarbij je bovenlichaam verschillende kanten op beweegt. Het is daarom prettig om voor een aansluitende top te kiezen die niet voor je ogen zakt als je bijvoorbeeld de bridge of forward bend positie aanneemt.

Je kunt zowel kiezen voor een tank-top of een T-shirt. Voor een tank top geven we je graag het advies om voor een racer back te gaan. Deze tops laten je schouderbladen vrij, voor maximale bewegingsvrijheid. En de bandjes zakken niet af, zodat je daar ook geen last van hebt.

Let tot slot op de lengte. Als je liever geen blote buik laat zien in de les, zorg dan dat je controleert of de yoga top lang genoeg is als je je handen in de lucht steekt.

Sport bh

Voor de dames onder ons is een goede sport-bh onmisbaar. Afhankelijk van de yogales die je gaat volgen, kun je voor een low-impact of medium-impact sport-bh kiezen. Deze bh’s zijn vaak niet voorzien van cups en gemaakt van elastische materialen.

Je kunt er ook voor kiezen om alleen een sport-bh te dragen en verder geen top of t-shirt. Voor hippe yoga kleding kies je voor een design dat past bij je yoga broek.

Het liefste kies je voor een bh zonder sluiting, zodat je er geen last van hebt als je plat op je rug ligt. Let er verder op dat de sportbeha geen knellende bandjes heeft, zodat je schouders maximale bewegingsvrijheid hebben.

Ben jij benieuwd wanneer een sport-bh nu echt goed zit? Lees dan verder in onze gids om in 5 stappen jouw ideale sport-bh te vinden.

Yoga legging of broek

Voor je volgende yoga les kun je kiezen tussen een yoga legging of een yoga broek in een lengte die jij prettig vindt. De meeste yoga bottoms zijn verkrijgbaar in lang en driekwart, maar er bestaan ook yoga shorts.

Een loszittende broek is vooral prettig voor rustigere lessen, zoals restorative yoga. Een legging kun je voor alle soorten yoga gebruiken.

Een sport legging met een hoge taille heeft als voordeel dat deze minder snel afzakt en je lichaam beter bedekt blijft. Het liefste kies je voor een speciale yogalegging, zodat er geen ritsen, zakken, buttons of andere elementen opzitten die kunnen irriteren.

Met yoga rek en strek je maximaal en zal je het materiaal van je kleding dus flink op de proef stellen. Zorg daarom dat je een yogalegging hebt die niet doorschijnt als het materiaal uitrekt. Voor meer tips bekijk je ook onze gids met punten om op te letten als je een sportlegging gaat kopen.

Yoga pak

Een yoga pak is een outfit waarbij de top en legging aan elkaar vast zitten. Het voordeel van een yoga suit is dat je lichaam altijd bedekt blijft.

Voor een yogapak is het belangrijk dat het goed aansluit en dus niet te los zit. Het materiaal is enorm rekbaar en buigt dus goed met je mee. Doordat een yogasuit geen tailleband heeft, heeft je middenrif meer ruimte om te ademen en te buigen.

Let bij de aanschaf van een pak goed op de bandjes. Dikkere bandjes zakken minder snel van je schouders af. Je kunt ook kiezen voor een one-piece met een racer back suit of met gekruiste bandjes.

Jack of hoodie

Een jack of hoodie is geen must, maar kan wel erg prettig zijn bij de warming-up of cooling-down. Ook als je buiten een yogales gaat volgen, is een jack of hoodie een fijne bijkomstigheid in je yoga outfit.

Een jack of hoodie zit het lekkerst als deze ietwat los valt. Zeker als je na de training wat zweterig bent, dan geeft een losvallend vest meer comfort.

Een vrouw staat op een been in een yoga houding

Wat neem je nog meer mee naar een yogales?

Voor een goede voorbereiding op je eerste yogales kies je niet alleen de juiste yoga kleding uit, maar zorg je ook voor de juiste accessoires. Sommige yoga benodigdheden zal je echt bij iedere les gebruiken, zoals een yoga matje, handdoek en bidon. Er zijn echter nog veel meer yoga accessoires, zoals een yoga blok, riem en een bolster.

Ga voor jezelf na welke vorm van yoga jij het leukste vindt en kijk dan of je daar bepaalde accessoires voor nodig hebt. Maar vind eerst je favoriete yoga kleding en bereid jezelf voor op een belonende yogasessie. Veel plezier.

Gerelateerde artikelen