De hond uitlaten, een boodschap doen of een avondje uit, een paar sneakers past bij iedere gelegenheid. Ze passen bij iedere outfit, lopen lekker en je kunt er een statement mee maken. Maar als je echt een statement wil maken, kies dan voor duurzame sneakers, die met mens, dier en milieu in gedachten zijn geproduceerd.

Steeds meer merken claimen duurzame mode te produceren. Maar wat is duurzaam nu precies? En hoe weet je of een paar sneakers dat je op het oog hebt duurzaam is geproduceerd? We leggen het je in deze gids allemaal uit.

Wat we bespreken

1. Wat zijn duurzame sneakers?

2. Waarom zijn ‘normale’ sneakers niet duurzaam?

3. Wat zijn duurzame materialen?

4. Maak je sneakers nog duurzamer

Wat zijn duurzame sneakers?

Duurzaamheid heeft verschillende invalshoeken. Zo kunnen duurzame sneakers, ook wel green sneakers, bijvoorbeeld zijn geproduceerd met milieuvriendelijke materialen. Of ze gaan extra lang mee, kunnen eenvoudig worden gerecycled of ze worden op een minder milieubelastende manier geproduceerd.

Via milieuvriendelijke productie wordt er minder CO2 uitgestoten. Bijvoorbeeld omdat de productie lokaal plaats vindt of met lokale producten, waardoor het benodigde transport flink wordt gereduceerd. Een productieproces waarbij minder afval wordt geproduceerd draagt ook bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Merken zijn steeds bewuster van de productie-impact op mens, dier en milieu. Zo is de duurzaamheidsstrategie van PUMA bijvoorbeeld gericht op het creëren van maximale positieve impact.

Een plant hangt over een paar beige suede PUMA sneakers die op een grijze tegelvloer liggen.

Waarom zijn ‘normale’ sneakers niet duurzaam?

Niet ieder paar sneakers dat je in de winkel of online kunt kopen is duurzaam. Een willekeurig paar sneakers kan om twee redenen niet duurzaam zijn, namelijk vanwege het productieproces of vanwege de gebruikte materialen.

Productieproces

De productie van de meeste schoenen vindt plaats in Azië, met name in China en India. In deze landen zijn minder strenge regels, waardoor grote merken voordelig schoenen kunnen produceren. Dit gaat echter ten koste van mens en milieu.

Medewerkers werken in barre omstandigheden, maken veel te veel uren en krijgen daarvoor veel te weinig betaald.

Vaak gelden er ook minder strenge regels voor afval en energie. Hierdoor kunnen schadelijke materialen, zonder consequenties, gedumpt worden en natuurlijke hulpbronnen uitgeput worden. Niet echt goed dus voor onze wereld.

Materialen

Niet alleen het productieproces speelt een belangrijke rol in de mate van duurzaamheid van sneakers. De gebruikte materialen zijn ook belangrijk om naar te kijken.

De winning of productie van sommige materialen is nu eenmaal vervuilender dan voor andere materialen. En denk ook aan de verwerking van de materialen op het moment dat je sneakers op zijn. Kan het makkelijk worden gerecycled of moet er een intensief proces aan te pas komen?

Close-up van iemand die zwarte PUMA sneakers draagt en op een verhoging zit en zijn benen in de lucht zwaait

Wat zijn duurzame materialen?

Milieuvriendelijke materialen zijn een must. Ze hebben een lagere impact op het milieu en kunnen eenvoudiger worden gerecycled.

Duurzaam leer en plantaardig leer

Duurzaam leer is leer dat alleen beschikbaar is, omdat het anders weggegooid zou worden. Daarbij wordt deze soort leer gelooid zonder zware chemicaliën.

Visleer is een bekende innovatie in de mode-industrie. Vishuiden werden altijd weggegooid, maar inmiddels wordt er prachtig leer van gemaakt dat ontzettend sterk en waterdicht is.

Leer is overigens heel eenvoudig te onderhouden, waardoor het ontzettend lang mee gaat.

Pas op met imitatieleer. Hoewel het een diervriendelijke optie is, bestaat vegan leer vaak uit microvezels of polyester. Het productieproces heeft een negatief effect op het milieu, omdat er aardolie voor nodig is, er microplastics vrijkomen en er veel CO2 en methaan wordt uitgestoten.

Als je voor vegan leer kiest, kies dan voor plantaardig leer. Zo bestaat er bijvoorbeeld leer dat uit de schillen van fruit wordt gefabriceerd. Schillen die anders weggegooid zouden worden. Het productieproces is een stuk milieuvriendelijker en er komt geen dier aan te pas.

Textiel

Er zijn verschillende textielsoorten beschikbaar om duurzame sneakers te produceren. Zo wordt er textiel gemaakt uit gerecyclede plastics. Dit textiel is heel sterk en super duurzaam.

Biologisch katoen is een andere duurzame optie voor textiel. Het is ontzettend eco-friendly, omdat er minder CO2 wordt uitgestoten en minder water wordt gebruikt. Boeren die op biologische katoenplantages werken, hebben overigens veel betere leef- en werkomstandigheden. Het is dus een goede optie voor zowel mens als milieu.

Kurk

Kurk is een ontzettend duurzaam alternatief voor schoenzolen, omdat het schokabsorberend en veerkrachtig is.

Kurk wordt verkregen uit de schors van kurkeik en is dus 100% natuurlijk. Daarbij is het biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk en heel goed recyclebaar. Er komen ook geen microplastics vrij als je loopt en met kurk laat je dus letterlijk een groene voetafdruk achter.

Natuurlijk rubber

Hoewel over het algemeen wordt gezegd dat rubber helemaal niet natuurvriendelijk is, zijn er enkele uitzonderingen. Er bestaat bijvoorbeeld natuurrubber, dat wordt verkregen uit het sap van rubberbomen.

Andere mogelijkheden om rubber te verduurzamen is het recyclen ervan of het verbouwen op plantaardige plantages die op een verantwoorde manier met de grond en het milieu omgaan.

Schuim van suikerriet

In de meeste schoenzolen wordt er gebruik gemaakt van schuim, omdat het schokken goed absorbeert en dit comfort biedt. Inmiddels is er een innovatieve manier gevonden om schuim te produceren van suikerriet.

Het is een milieubewuste uitvinding die ontbossing voorkomt. Het is biologisch afbreekbaar en dus zeer duurzaam en verantwoord.

Close-up van een paar beige re:suede PUMA sneakers waarop het logo goed te zien is

Maak je sneakers nog duurzamer

De eerste stap is om te kiezen voor duurzame sneakers. Eenmaal duurzame sneakers aangeschaft kun je ze nog duurzamer maken met een aantal eenvoudige tips:

Schoenonderhoud

Hoe langer je schoenen meegaan, hoe duurzamer ze zijn. Onderhoud ze dus goed, zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt. Voor het onderhoud maak je natuurlijk gebruik van duurzame schoonmaakmiddelen.

Blaas nieuw leven in je oude paar sneakers

Iedereen heeft wel een paar sneakers in de kast staan. En de meesten van ons zelfs meerdere paren. Je favoriete paar sneakers draag je totdat de gaten erin vallen, maar sommigen blijven helaas vrijwel ongedragen in de kast staan.

Verkoop de sneakers die je eigenlijk nooit aan hebt en geef ze een nieuw leven. Je draagt daarmee je steentje bij aan duurzaamheid, want in plaats van een nieuw paar sneakers te produceren, maak je iemand blij met een paar dat al geproduceerd is.

Uiteraard geldt voor jou ook dat ieder paar sneakers dat je tweedehands aanschaft, uitermate duurzaam is.

Doe mee en ga voor duurzame sneakers

Kies voor duurzame sneakers, want alleen dan kun jij je sneakers echt met trots dragen. Combineer je sneakers met duurzame kleding om echt het verschil te maken. Wacht niet langer en shop jouw volgende duurzame outfit bij PUMA.

Gerelateerde artikelen