Sport bewust: Met deze 6 sporten kun je op een leuke manier zwerfafval opruimen

Ieder jaar in september wordt er wereldwijd een World Cleanup Day gehouden. Maar waarom zouden we de wereld niet iedere dag een beetje schoner maken? Als jij graag je steentje bij wil dragen, lees dan snel verder in deze gids. Zwerfafval opruimen kan namelijk ontzettend leuk zijn met deze 6 fantastische sporten.

1. Ploggen

Geniet nog meer van een rondje joggen, door tegelijkertijd zwerfafval op te ruimen. Je loopt hard met een vuilniszak en een prikker in je hand en onderweg prik je het zwerfafval op dat je tegenkomt.

Ploggen is een woordcombinatie van ‘plocka’ en joggen. Plocka is Zweeds voor oprapen en het is dan ook niet verwonderlijk dat deze bijzondere sport uit dit land stamt. In Zweden hebben ze de natuur hoog in het vaandel staan en in 2016 begon een Zweedse hardloopgroep met dit initiatief.

Sindsdien is het een wereldwijde hype geworden en vinden er zowel op nationaal als stedelijk gebied jaarlijkse plogdagen plaats. In Haarlem bijvoorbeeld, waar participanten in 2022, tijdens de 3e editie van de Haarlemse plogdag, maar liefst 50 kg zwerfafval uit het stadscentrum hebben opgeruimd. Maar je hoeft natuurlijk niet te wachten op een jaarlijkse plogdag, want zwerfvuil kun je iedere dag opruimen.

Een vrouw zit gehurkt in een bos waar de blaadjes van de bomen op de grond liggen

2. Plandelen

Is hardlopen net even iets teveel van het goede? Neem dan een stapje terug en ga een rondje plandelen. Of je nu een rondje met de hond loopt, of een flinke wandeling van 30 kilometer maakt, neem een vuilniszak en een afvalgrijper mee.

Het is een kleine moeite, maar een ontzettend groot gebaar. Je ruimt de wereld op en geeft het goede voorbeeld aan iedereen die je onderweg tegenkomt.

Nog grotere impact maken? Plandel dan op duurzame sneakers. Deze sneakers zijn gemaakt van gerecyclede materialen en duurzame componenten. Shop duurzame PUMA sneakers en maak bij je volgende rondje ploggen een nog groter verschil.

3. Plajakken

Nederland biedt ongelofelijk veel mogelijkheden om te kajakken. In de sloot vanuit je achtertuin, of iets verder van huis op de rivier of zelfs op zee. Lekker je armspieren aan het werk zetten terwijl je geniet van de wonderschone natuur.

Je hoort alleen de vogels fluiten en de wind in je oren. Totdat je kajak tegen een plastic fles aanbotst of je peddel vastzit in een plastic zak. Dan is het ineens over met de rust en de wonderschone natuur.

Gelukkig heb je vanuit een kajak een ideale positie om hier iets aan te doen. Neem volgende keer dus een vuilniszak en een afvalprikker mee en ga zwerfafval opruimen. Ieder rondje plajakken maakt het water een beetje schoner en de vissen een beetje blijer. En jij? Jij houdt er een extra goed gevoel aan over en je hebt volgende keer minder kans dat je peddel vastzit in een plastic tas.

4. Cashe in, Trash out

Ooit van Geocaching gehoord? Je weet wel, dat razendpopulaire spel, waarbij je met je smartphone op zoek gaat naar een schat door verschillende aanwijzingen te volgen.

Ook deze leuke sport heeft inmiddels een groene beweging. Met Cashe in, Trash out (CITO), ga je niet alleen op zoek naar een schat, maar kun je ook zwerfafval opruimen.

Het mooie van Geocaching is dat je vaak op paadjes komt waar niet veel andere mensen komen. Om daar zwerfafval op te ruimen is dus extra belangrijk, anders blijft het er echt voor altijd liggen en beschadigt het de natuur.

Houd de event kalender van CITO in de gaten om te zien of er binnenkort evenementen bij jou in de buurt worden georganiseerd.

Een koppel maakt een selfie terwijl ze aan het hardlopen zijn in het park

5. Plingo

Het is belangrijker dan ooit dat de volgende generatie begrijpt wat voor impact afval heeft op onze natuur. En er is geen betere manier om dat over te brengen, dan aan de hand van een spelletje.

Maak een bingokaart waarbij je de nummertjes vervangt door soorten afval die je tegen kunt komen. Wie het eerst een volle kaart heeft, roept PLINGO.

Met Plingo leren kinderen op een leuke manier dat je geen afval op straat moet gooien. En dat het zelfs heel erg goed is om afval op te ruimen dat wel op straat terecht is gekomen.

En we zouden ze niet alleen moeten leren over zwerfafval, maar ook over andere mogelijkheden om een impact te maken. Bijvoorbeeld door te kiezen voor duurzame kleding, dat is geproduceerd met materialen en processen die minder schadelijk zijn voor onze natuur.

6. Fietsvissen

Hoe kan het ook anders dat fietsvissen een Nederlands initiatief is. Nederlanders zijn gek op fietsen en ons vlakke landschap is er uitermate geschikt voor. Door weer en wind fietsen we naar school en naar ons werk. Waarom zouden we dat niet combineren met het opruimen van zwerfafval?

Met een emmer of een krat op je voordrager en een hand aan de grijper kun je onderweg zwerfvuil opruimen. Zeker waar de stoep iets hoger is dan het fietspad, hoopt vuil zich vaak op in de goot. En jij kunt daar als fietser makkelijk bij.

Een vrouw staat met haar handen op haar kniën in een bos waar de herfstbladeren op de grond liggen.

Vergroot je impact

Zwerfafval opruimen is een ongelofelijk goed initiatief. Veel meer mensen zouden zich daarmee bezig moeten houden. We moeten echter niet alleen zwerfvuil opruimen, maar ook in zijn totaliteit minder afval produceren.

Vul je eigen waterfles met kraanwater, neem je eigen boodschappentassen mee naar de supermarkt en kies voor duurzame mode. Alle kleine beetjes helpen. En hoe meer mensen een bijdrage leveren, hoe groter de impact is die we gezamenlijk maken. Doe jij ook mee?

Gerelateerde artikelen