Het winter wonderland is prachtig. De verse sneeuw die de bomen een magische aanblik geeft. Bevroren slootjes en meren waar kinderen op schaatsen. En niet te vergeten… Iedereen is lekker warm aangekleed.

Vind jij het aanblik van de winter ook zo mooi en wil je graag een wandeling maken door het witte landschap? Of het nu in Nederland, Scandinavië of ergens anders in de wereld is, warme kleding helpt je om echt te genieten van je wandeling in de sneeuw. Dus laten we snel kijken naar deze vijf tips die jou warm houden tijdens de winterse dagen.

Tip 1. Pas het drie lagen systeem toe

Het geheime ingrediënt, voor wie zich warm aan wil kleden, is laagjes. Met verschillende lagen wandelkleding kun je je makkelijk aanpassen aan de omgevingstemperatuur. Krijg je het warm, dan trek je een laag uit, heb je het koud, dan trek je een laag extra aan.

Het basis lagensysteem voor warme kleding gaat uit van drie lagen, namelijk thermokleding, een tussenlaag en een buitenlaag. Voor winterse dagen in Nederland en ook voor wintersport zal dit zeker voldoende warm zijn. Zoek je echter extreme kou op, bijvoorbeeld in het noorden van Lapland, dan kun je rustig nog een of twee extra tussenlagen toevoegen.

Eerste laag: thermokleding

Thermokleding is strakke kleding die je direct op je huid draagt. Het bestaat uit een lange broek en een shirt met lange mouwen. Beide zijn erg dun, maar bieden veel warmte. De functie van deze laag is om je droog te houden, doordat het zweet van je lichaam afvoert.

Deze onderlaag zorgt er ook voor dat je goed warm blijft. Het houdt namelijk de warmte vast die je lichaam uitstraalt. Tot slot biedt thermokleding veel bewegingsvrijheid, omdat het wordt gemaakt van elastisch materiaal.

Een basislaag, of baselayer, is verkrijgbaar in verschillende materialen. Het beste materiaal is kleding van wol. Wol heeft de bijzondere eigenschap temperatuur te reguleren en kan dus zowel in koude als warme omstandigheden worden gedragen. Daarbij neemt wol geen geurtjes op en kun je het dus rustig een aantal dagen dragen. Het liefste kies je voor merinowol, omdat dit materiaal extra dun en zacht is en niet kriebelt.

Tweede laag: tussenlaag

De tweede laag is de tussenlaag, ook wel midlayer genoemd. Zoals de naam al aangeeft, draag je deze laag tussen het thermo ondergoed en de buitenlaag.

De functie van de tussenlaag is om nog meer warme lucht vast te houden. De laag functioneert het best als de laag net iets losser zit dan de onderlaag. Zo kan er warme lucht tussen de lagen blijven hangen die de warmte isoleert. Zorg er echter voor dat deze laag niet te los zit, want dan wordt de warme lucht al snel vervangen door koude lucht en zal je het juist koud krijgen.

Goed materiaal voor een warme midlayer is fleece. Denk aan een fleecevest of een pully. Een tussenlaag met een rits zorgt ervoor dat je de temperatuur makkelijker kunt reguleren.

Derde laag: Buitenlaag

De derde en laatste laag is de buitenlaag. Deze laag beschermt je tegen de elementen van de natuur, zoals regen of sneeuw en wind.

Deze laag zorgt ervoor dat kou van buitenaf zoveel mogelijk bij je lichaam weg blijft. Ook zorgt het ervoor dat de rest van je warme kleding niet nat wordt, dat de functies van de onder- en middenlaag direct teniet zal doen.

Het is belangrijk dat je de buitenlaag kunt reguleren. Vaak gaat het om een wind- en waterdichte jas waarvan je de rits kunt openen. Sommige hardshell jassen zijn ook voorzien van ventilatieritsen onder de oksels voor extra ventilatiemogelijkheden.

Een man leunt in een joggingspak tegen een boom aan en is omringd door sneeuw

Tip 2. Houd je voeten warm

Koude voeten kunnen een dagje plezier veranderen in een nachtmerrie. Koude voeten kunnen pijn gaan doen en zijn ontzettend moeilijk weer warm te krijgen. Het is dus ontzettend belangrijk om je voeten warm te houden.

Net als bij de rest van je lichaam doen laagjes wonderen. Kies voor een dik paar sokken, het liefste van wol, en goede schoenen. Let er bij je schoenen op dat ze waterdicht en gevoerd zijn. Zorg er ook voor dat ze net iets hoger zitten, zodat er geen sneeuw in je schoenen komt.

GORE-TEX wandelschoenen bieden het beste van beide werelden. GORE-TEX kan worden gedefinieerd als een zeer duurzame, ademende, water- en winddichte stof. Het houdt je voeten warm, maar biedt de mogelijkheid om zweet af te voeren terwijl het water buitenhoudt.

Tip 3. Houd je handen warm

Een paar goede handschoenen doen wonderen om je handen warm te houden. Een dik paar handschoenen zal in Nederland of voor wintersport vaak al voldoende zijn. Zoek je echter de extreme kou op, dan kan het helpen om een paar dunne onderhandschoen te dragen. Zo zie je dat ook hier de laagjes weer terug komen.

Voor een wandeling of wintersport zullen de meeste mensen de voorkeur geven aan handschoenen met losse vingers. In koudere omstandigheden zijn wanten vaak beter, omdat je vingers bij elkaar zitten en elkaar dus warm houden.

Let er tot slot op dat je handschoenen waterdicht zijn. Dat is vrij essentieel voor een sneeuwballengevecht, maar zeker ook om de elementen buiten te houden.

Een man in een PUMA running outfit staat op een brug te stretchen

Tip 4. Bescherm je hoofd tegen de kou

We mogen ons hoofd niet vergeten als het gaan om warme kleding om ons te kleden tegen de kou. Immers, wie zijn hoofd niet bedekt, zal veel warmte verliezen doordat je dan rechtstreeks in contact staat met de buitenlucht. Zorg dus altijd voor een goede muts en het liefste ook een jas met een capuchon, zodat je eventueel ook je hoofd met een extra laag kunt bekleden.

Vergeet naast je hoofd ook niet je nek goed te bedekken. Een warme sjaal, een merinowollen buff of andere accessoires, kunnen wonderen doen in koude weersomstandigheden.

In extreme kou zal je wellicht ook je gezicht en lippen willen beschermen. Dit kan door een crème of vaseline op je huid te smeren, zodat je de wind minder goed voelt. Zorg er altijd voor dat het crème is zonder water, zodat het niet bevriest door de kou.

Tip 5. Trek op tijd een laag uit

Om de warmte goed vast te houden is het heel belangrijk dat je kleding niet nat wordt. De buitenlaag zorgt hier uiteraard voor door regen weg te houden. Maar je kleding kan ook nat worden van zweet. Het maakt niet uit hoe goed de kleding is die je koopt, vochtregulerende eigenschappen komen altijd met een grens. Als je het te warm hebt en dus teveel zweet zal je kleding langzaamaan vochtig worden.

Het is dus ontzettend belangrijk om te voorkomen dat je echt gaat zweten. Zodra je merkt dat je het warm krijgt, kun je dus het beste direct gaan ventileren, door ritsen te openen, je muts af te zetten of je handschoenen uit te trekken. Heb je het dan nog steeds warm, trek dan een laag uit.

Andersom geldt overigens ook dat je tijdig een laag moet aantrekken. Zorg ervoor dat je het niet koud krijgt, want dan is het lastig om jezelf weer warm te krijgen. Neem altijd een laag extra mee, zodat je deze kunt aantrekken tijdens een pauze. Je zal merken dat zodra je stil gaat zitten, je ontzettend snel afkoelt en dan is het wel zo prettig om iets extra’s aan te kunnen trekken.

PUMA SEASONS

Laat het weer niet langer bepalen wanneer jij naar buiten gaat. Met de GORE-TEX hardloopschoenen, stormbestendige jassen en alles daartussenin uit de SEASONS collectie van PUMA, ben jij altijd klaar om op pad te gaan.

Of je nu gaat hardlopen in de winter, wandelen in de kou of sporten in de regen, de SEASONS collectie biedt wat jij nodig hebt.

Bekijk nu de SEASONS collectie en bestel warme kleding die jou motiveert om naar buiten te gaan, ongeacht wat de natuur te bieden heeft.

Gerelateerde artikelen