Zweetvoeten, modderplassen en zand. Het zijn allemaal oorzaken waardoor je hardloopschoenen vies kunnen worden en sneller slijten. Met een snelle schoonmaakbeurt zullen ze weer heerlijk fris ruiken en er weer uitzien als nieuw.

Hoewel je hardloopkleding makkelijk in de wasmachine kunt wassen, geldt dit niet voor je hardloopschoenen. Stop je schoenen nooit in de wasmachine. De lijm van de schoenen kan hierdoor loslaten, waardoor een wasbeurt meer kwaad dan goed kan doen. Hardloopschoenen schoonmaken is dus een handmatig klusje.

Wees gerust, je hoeft je schoenen echt niet na iedere run te wassen. Geef ze echter eens in de zoveel tijd een grondige schoonmaakbeurt, want daarmee verleng je de levensduur van je hardloopschoenen. Zijn jouw hardloopschoenen niet meer om aan te zien? Volg dan deze zeven stappen om ze te schrobben.

Close-up van een paar gele PUMA hardloopschoenen op een gravel ondergrond

Stap 1. Schrob je schoenen met een droge borstel

De eerste stap is om al het loszittende vuil en zand van de buitenkant van de schoen te borstelen. Het beste kun je dit doen met een kleine zachte borstel. Een oude tandenborstel is hiervoor heel geschikt.

Borstel het vuil van de onder- en zijkant van de zool en van het bovenwerk.

Stap 2. Verwijder losse onderdelen

Om je schoenen echt goed schoon te kunnen maken verwijder je de veters en de binnenzool. Je kunt ze in een sopje laten weken terwijl jij de rest van je schoenen wast.

Mochten ze na die tijd nog steeds vies zijn, dan kun je deze onderdelen eventueel wel in de wasmachine wassen. Stop de onderdelen in een waszak en was ze maximaal op 30 graden. Heb je geen waszak in huis? Dan kun je ook een kussensloop gebruiken.

Stap 3. Maak een sopje

Maak een sopje met lauwwarm water en een mild schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld afwasmiddel. Gebruik in eerste instantie een zachte doek om je hardloop- of trailschoenen zo goed mogelijk schoon te maken.

Echt hardnekkige vlekken kun je aanpakken met de borstel die je tijdens stap 1 hebt gebruikt. Hiermee kun je zelfs hardnekkige grasvlekken uit schoenen poetsen. Vergeet niet om ook de zolen schoon te maken, zodat je schoenen echt weer gaan blinken.

Probeer te vermijden dat je je hardloopschoenen volledig doordrenkt met water. Het zal dan namelijk langer duren om ze te laten drogen.

Een vrouw op een atletiekbaan houdt een paar PUMA hardloopschoenen beet

Stap 4. Spoel je schoenen af

Als alle vlekken zijn verdwenen en je schoenen er weer goed uitzien, kun je het sop van je schoenen afspoelen. Doe dit met lauwwarm water en gebruik eventueel een zachte doek om achtergebleven zeepresten te verwijderen. Probeer ook bij deze stap weer te voorkomen dat je je schoenen volledig doordrenkt met water.

Stap 5. Laat je schoenen goed drogen

Een belangrijk onderdeel van hardloopschoenen schoonmaken is om ze goed te laten drogen. Verwijder eerst zoveel mogelijk water en vocht door je schoenen goed droog te deppen met een handdoek.

Laat ze verder drogen aan de lucht, het liefste op kamertemperatuur. Houdt ze vooral weg bij de verwarming en stop ze ook zeker niet in de droger. Door de hoge temperaturen van deze warmtebronnen kan de lijm loslaten en kunnen je schoenen gaan vervormen.

Om zeker te weten dat de vorm van je schoenen goed behouden blijft en echt al het vocht uit je schoenen wordt getrokken kun je proppen krantenpapier in schoenen stoppen.

Je schoenen op deze manier laten drogen is overigens niet alleen van toepassing nadat je ze gewassen hebt. Ook nadat je hard hebt gelopen in de regen of door een plas of nat gras hebt gerend laat je ze op kamertemperatuur drogen met eventueel proppen krantenpapier erin.

Houdt er rekening mee dat het drogen van je schoenen enige tijd kan duren. Afhankelijk van de luchtvochtigheid en hoe nat je schoenen zijn kan het wel 8 tot 24 uur duren voordat je ze weer aan kunt trekken.

Stap 6. Maak je schoenen weer compleet

Zodra je schoenen, veters en inlegzolen schoon en droog zijn kun je je schoenen weer compleet maken. Stop de zolen terug in je schoen en veter je schoenen. Nu zie je pas het echte eindresultaat van je harde werken: een prachtig paar schone hardloopschoenen.

Close-up van een paar oranje PUMA hardloopschoenen

Stap 7. Enjoy the run

Je schoenen zijn er weer helemaal klaar voor. Ze glimmen en glanzen en ruiken weer heerlijk fris. En jij? Jij kunt weer met volle teugen genieten van je hardloopschoenen die er weer als nieuw uitzien.

Je hardloopschoenen schoonmaken geeft ze weer een frisse aanblik en een nieuw gevoel. Soms heeft het poetsen van je schoenen echter gewoon geen zin meer. Weet dus wanneer het tijd is om een nieuw paar hardloopschoenen aan te schaffen

Ontdek nu in 7 stappen welke trailschoenen bij jou passen of maak gebruik van de schoenenkiezer om de ideale hardloopschoen te vinden die passen bij jouw loopstijl. Of het nu met nieuwe of gewassen schoenen is, geniet van je volgende run.

Gerelateerde artikelen