Wist je dat 80% van de vrouwen de verkeerde maat sport-bh draagt? En dat terwijl een sport-bh juist zo belangrijk is. Tijdens het sporten worden je borsten namelijk extra belast, waardoor je nek- en rugklachten kunt krijgen. Een goede sportbeha moet 75 tot 80% van de schokken absorberen die ontstaan tijdens het sporten, maar dit kan dus alleen behaald worden als je de juiste bh draagt.

De ideale sport-bh heeft niet alleen de juiste maat, maar moet ook comfortabel zitten en voldoende steun bieden. Verder is een goede bh voor het sporten gemaakt van materiaal dat vocht afvoert en geurtjes tegengaat.

Ben jij het zat om pijnlijke borsten te hebben tijdens of na het sporten? Lees dan snel verder in deze gids, waarin we je in vijf stappen uitleggen hoe je jouw ideale sportbeha vindt.

Vrouw jogt op haar plaats in een industriële omgeving met een PUMA sportoutfit aan.

Stap 1: Bepaal je maat

Het belangrijkste bij het kopen van een sport-bh is het bepalen van de juiste maat. Een bh-maat bestaat uit twee maten. De maat 80C geeft bijvoorbeeld aan dat je cup-maat C hebt met een onderwijdte van 80 cm. 

Met een meetlint kun je twee eenvoudige metingen uitvoeren om zelf je maat te bepalen. Je kunt het eventueel ook in een speciaalzaak laten opmeten. 

Onderwijdte meten

De onderwijdte is de omvang net onder je borsten. Je kunt de omvang opmeten door het meetlint net onder je borsten te plaatsen en recht over je rug te laten lopen. Maak gebruik van een spiegel om te zien of het meetlint recht om je rug heen valt.

De onderwijdte rond je af naar het dichtstbijzijnde getal dat deelbaar is door 5. Heb je een omvang van 83 cm, dan rond je dit dus af naar 85. Een omvang van 92 cm wordt afgerond naar 90.

Cupmaat meten 

Je cupmaat is de omvang van je borsten. Je kunt dit bepalen door het meetlint rond je rug en over het meest vooruitstekende deel van je borsten te leggen. Meestal is dit over het midden van de tepel. Let er tijdens het meten weer op dat het meetlint recht om je rug heen gaat. 

Met deze twee waardes kun je in onderstaande tabel nu je cupmaat aflezen. Kies hiervoor eerst de juiste rij die overeenkomt met de onderwijdte die je eerder hebt opgemeten. Ga in deze rij naar rechts totdat je de maat tegenkomt die het dichtste in de buurt ligt van jouw meting voor de cupmaat. Je cupmaat kun je nu bovenaan deze kolom afmeten.

Cupmaat →

Onderwijdte ↓

AA A B C D E F G H
60 70 72,5 75 77,5 80 82,5 85 87,5 90
65 75 77,5 80 82,5 85 87,5 90 92,5 95
70 80 82,5 85 87,5 90 92,5 95 97,5 100
75 85 87,5 90 92,5 95 97,5 100 102,5 105
80 90 92,5 95 97,5 100 102,5 105 107,5 110
85 95 97,5 100 102,5 105 107,5 110 112,5 115
90 100 102,5 105 107,5 110 112,5 115 117,5 120
95 105 107,5 110 112,5 115 117,5 120 122,5 125
100 110 112,5 115 117,5 120 122,5 125 127,5 130
105 115 117,5 120 122,5 125 127,5 130 132,5 135

Voorbeeld. Iemand meet een onderwijdte van 92 cm en een cup van 109,5 cm. Zij heeft 90D als behamaat.

Let op. Sommige sportbeha’s zijn alleen verkrijgbaar in Amerikaanse maten (XS, S, M etc.). Doorgaans zijn deze sportbeha’s alleen geschikt voor work-outs op een lagere intensiteit. Maak gebruik van de maattabel van PUMA om aan de hand van je cupmaat de Amerikaanse maat te bepalen.

Stap 2: Soort sport-bh

Er zijn twee soorten sportbeha’s te onderscheiden, namelijk compressie sport-bh’s en ingekapselde sport-bh’s. Tot slot bestaat er ook een combinatie van deze twee. De tweede stap voor het kopen van jouw ideale sport-bh is het bepalen van de soort bh die je wilt. We lichten de soorten mogelijkheden hieronder verder toe.

Compressie sport-bh

Dit type sportbeha heeft een elastisch vlak dat de borsten stevig tegen de ribbenkast drukt. Vaak wordt dit gecombineerd met gekruiste bandjes op de rug om extra steun te geven.

Dergelijke bh’s zijn geschikt voor dames met kleine tot middelgrote borsten en voor minder intensieve sporten.

Compressie bh’s kunnen een padded sport-bh zijn, maar ze komen niet altijd met (uitneembare) vulling of bescherming. Let hier bij het kopen van een sport-bh op, zodat deze voldoet aan jouw voorkeuren.

Ben jij op zoek naar een compressie sport-bh voor activiteiten met een lagere intensiteit? Bekijk dan direct alle low-impact sport-bh’s van PUMA.

Ingekapselde sport-bh

Een ingekapselde bh heeft twee aparte cups die bestaan uit niet-elastisch materiaal. Onder de cups zit vaak een brede elastische band. Sommige ingekapselde sportbeha’s zijn zelfs voorzien van beugels.

Dergelijke bh’s hebben doorgaans brede schouderbanden die al dan niet gekruist over de rug heen lopen. Deze high-impact sport-bh’s zijn zeer geschikt voor dames met grotere borsten en voor hoog intensieve sporten.

Combinatie sport-bh

Zoals de naam al aangeeft, combineert deze bh verschillende eigenschappen van de compressie en ingekapselde sport-bh’s. Zo kunnen dergelijke bh’s bijvoorbeeld uit elastische cups bestaan, brede schouderbanden hebben of zijn voorzien van beugels.

Een combinatie sport-bh kan geschikt zijn voor dames met kleinere tot grotere borsten. Het hangt geheel van de eigenschappen van de bh af of het voldoende steun biedt voor grote borsten.

Dames met kleinere borsten zullen aan een combinatie sport-bh genoeg hebben voor hoog intensieve sporten. Dames met grotere borsten kunnen het met een gecombineerde beha beter houden bij middelmatig intensieve sporten.

Foto van een lage hoek van een vrouw in een trainingsoutfit tegen de lucht aan.

Stap 3: Mate van activiteit

Sportbeha’s hebben een bepaalde ondersteuningsgraad. Een low-impact bh zal minder schokken opvangen dan een high-impact sport-bh en hierdoor beter geschikt zijn voor licht intensieve sporten.

Een low-impact sport-bh zit vaak comfortabeler in rust. Maar als je met zo’n bh high intensity sporten gaat beoefenen zullen je borsten al snel zeer gaan doen.

De sport bepaalt dus welk type bh jij minimaal nodig hebt:

  • Een low-impact sport-bh biedt lichte ondersteuning en is geschikt voor rustige sporten zoals wandelen, golf en yoga.
  • Een medium-impact sport-bh biedt gemiddelde ondersteuning en is geschikt voor middelzware inspanningen zoals skiën, fitness en dansen.
  • Een high-impact sport-bh biedt hoge ondersteuning en is geschikt voor intensieve sporten zoals balsporten, atletiek, CrossFit en hardlopen.

Mocht je twijfelen, dan is het altijd beter om een sport-bh te kopen die geschikt is voor zwaardere activiteiten dan je ingedachten hebt. Zo weet je zeker dat de bh voldoende ondersteuning biedt.

Vrouw in een sport bh top die spierballen maakt

Stap 4: Pasvorm

Bij het kopen van een sport-bh moet je goed letten op de pasvorm. De beha moet op alle mogelijke vlakken perfect op jouw lichaam aansluiten. Dit betekent strak genoeg, zonder dat de bh knelt, schuurt of verschuift.

Let op onderstaande vijf punten om te controleren of de pasvorm goed is:

  1. Borsten vallen in de cup. Kijk van opzij in de spiegel en controleer of de sport-bh aan de bovenkant netjes overloopt op je borsten. Als je borsten over de cup heen vallen heb je een grotere cupmaat nodig.
  2. Er zitten geen plooitjes in de cup. De cupmaat is te groot als je kreukels, rimpels of plooitjes in de cup ziet. De cup is dan niet helemaal gevuld en kan zelfs openstaan. Kies in dit geval voor een sport-bh met een kleinere cupmaat.
  3. Borsten komen niet onder de cup uit. De onderband van een sport-bh moet goed aansluiten. Als de borsten onder deze band uitkomen dan kun je beter voor een bh kiezen met een kleinere omvangsmaat.
  4. De zijkant van de bh sluit netjes aan. Zie je in de spiegel dat er rolletjes boven de zijband van de bh ontstaan? Dan is de kans groot dat je een bh met een te kleine cupmaat aan hebt. Als het probleem blijft ontstaan, dan kun je beter op zoek gaan naar een sport-bh met bredere zijbanden.
  5. De achterkant van de bh zit recht. De onderband van een sport-bh moet recht zitten en netjes over je rug heen lopen. Als de bh verstelbare schouderbandjes heeft, kun je deze proberen aan te passen. Wordt het probleem hiermee niet verholpen, dan kun je beter een bh met een kleinere omvangsmaat proberen.

Pasvorm aanpassen

Sommige sport-bh’s kun je enigszins aanpassen. Het kan bijvoorbeeld helpen om de vulling uit een bh te halen of de schouderbandjes te verstellen. Uiteraard moet de bh dan wel van deze eigenschappen zijn voorzien.

Vrouw in een sport bh in een park

Stap 5: Sluiting

De sluiting is het laatste punt om op te letten als je een sport-bh koopt. Je kunt uiteraard voorkeur hebben voor een bepaalde sluiting, maar de maat, soort, mate van ondersteuning en pasvorm zijn belangrijker.

Niet alle sportbeha’s zijn overigens van een sluiting voorzien. Zeker compressie sport-bh’s moet je vaak over je hoofd aan- en uittrekken. De meeste ingekapselde sport-bh’s zijn wel voorzien van een sluiting. Deze kan aan de voor- of achterkant zitten.

Je ziet wel eens ritsen op sportbeha’s met een voorsluiting. Je kunt de sportbeha dan super makkelijk aan- en uittrekken. Het enige nadeel is dat je hem niet op een haakje losser of strakker kunt zetten.

Pastips

Of je nu gaat beginnen met hardlopen of een gevorderde atleet bent, een goede sport-bh is onmisbaar. Om zeker te weten dat je de juiste sport-bh kiest, volgen hieronder nog een aantal praktische tips voor het passen:

  1. Zodra je de sport-bh aan hebt getrokken til je je armen boven je hoofd. Als de bh naar boven schuift, heb je een kleinere omvangsmaat nodig.
  2. Spring op en neer of ren een stukje als je de bh aan hebt om te controleren of de bh voldoende steun biedt.
  3. Heeft de sport-bh een sluiting? Maak deze dan vast op het loste haakje. Na verloop van tijd kan de bh namelijk wat uitrekken. Als dit gebeurt kan je de bh op een haakje strakker vastmaken, zodat je er langer plezier van hebt.

Veelgestelde vragen over de sport-bh’s van PUMA

Q Wat maakt PUMA bh’s uniek?
A PUMA combineert prestatietechnologie met een trendy stijl. Zo kunnen we een breed scala sportbeha’s ontwerpen die voldoende ondersteuning bieden voor sporten van verschillende intensiteit. Elke bh is gemaakt om te presteren, te bewegen en er ook nog eens goed uit te zien als je hem draagt.

Puma sport-bh’s zijn ontworpen met hoogwaardige materialen en afwerkingen met doordachte details waardoor ze een stapje boven de rest uitsteken. PUMA doet er alles aan om elke sport-bh op impactniveau te classificeren op basis van stof, elastische sterktes, bandbreedtes en oppervlakte.

Q Hoe kan ik mijn PUMA sport-bh het beste wassen?
A Voor het beste resultaat en de langste levensduur van je PUMA sport-bh houd je de volgende tips in gedachten:

  • Gebruik alleen milde reinigingsmiddelen.
  • Was je sportbeha binnenstebuiten en met andere kleding van dezelfde kleur.
  • Gebruik geen wasverzachter.
  • Strijk niet over de print heen.
  • Raadpleeg altijd de onderhoudsinstructies aan de binnenkant van je sportbeha voor productspecifieke instructies.
Q Hoe vaak moet ik mijn sport-bh vervangen?
A PUMA sportbeha’s zijn van hoge kwaliteit en gaan lang mee. De timing is afhankelijk van slijtage en hoe vaak ze worden gewassen.
Q Hoeveel sport-bh’s heb ik nodig?
A Het is afhankelijk van de hoeveelheid en aantal activiteiten en trainingen die je doet. Een

 

Ga je voor het eerst een sport-bh kopen? Schrik dan niet als deze wat strak zit. Je moet uiteraard vrij kunnen ademen, maar ze zitten nu eenmaal strakker dan een normale bh. Het kan dus zijn dat je aan de strakkere pasvorm van een sport-bh moet wennen. Laat het je in ieder geval niet verleiden om een maat groter te kopen, want dan verliest de sportbeha aan effectiviteit.

Neem de tijd voor het kopen van een sport-bh, want met een goede sport-bh sport jij nog lekkerder, harder en beter. Dus wacht niet langer en bekijk de beste sport-bh’s van PUMA.

Gerelateerde artikelen