Er zijn maar liefst acht verschillende vormen van yoga. Met iedere vorm werk je aan de verbinding tussen je ademhaling en je lichaam. Yin yoga is een rustige variant die zich specifiek richt op het aanspreken van de meridianen die door je lichaam lopen. Je levensenergie kan hierdoor beter door je lichaam stromen.

Yin yoga is afkomstig uit India en in de jaren ‘70 geïntroduceerd in het westen. Sinds die tijd heeft het meerdere ontwikkelingen doorgemaakt tot de vorm die we nu kennen. Het principe is om houdingen voor langere tijd vast te houden, om de diepe spieren aan te spreken.

In dit artikel lichten we de principes van yin yoga verder toe, leggen we uit wat de voordelen zijn en geven we je 7 poses waar je direct mee aan de slag kunt.

Wat we bespreken

Wat is yin yoga?

Yin yoga is een passieve stijl van yoga, afkomstig uit India. Inmiddels is het in het Westen ook erg populair. Alhoewel het hier vooral wordt uitgevoerd voor lichamelijke oefening, heeft Yin Yoga ook een positieve werking op de mind. Het geeft rust en ontspanning.

Met yin yoga houd je houdingen (asana’s) voor langere tijd aan. De houdingen die je aanneemt versterken en versoepelen je bindweefsel en gewrichten. Je spreekt vooral dieperliggende spieren aan, die zorgen voor een betere houding en meer flexibiliteit.

Gemiddeld houd je een houding 1 tot 5 minuten aan. Doordat je de houdingen langere tijd aanhoudt is er veel tijd om aandacht te besteden aan je gedachten, ademhaling en lichamelijke gewaarwording. Yin yoga is dan ook zeer meditatief en zorgt voor mentale rust.

Een vrouw in een zwarte legging en witte top zit in een voorover gebogen split en heeft met haar handen haar voeten vast.

6 voordelen van yin yoga

Zoals we eerder al hebben benoemd is yin yoga goed voor lichaam en geest. Hieronder lichten we toe welke specifieke voordelen yin yoga heeft.

  • Ontspanning. Yin yoga is vrij uniek, omdat je met vrijwel niets doen, heel veel kunt bereiken. Het is geen actieve vorm van yoga en je laat de zwaartekracht het meeste werk doen. Hierdoor kun jij je volledig ontspannen.
  • Laagdrempelig. Iedereen kan yin yoga beoefenen. De rustige methode biedt beginners de mogelijkheid om met kleine stapjes de houdingen steeds beter uit te voeren.
  • Flexibiliteit. Het grootste voordeel van yin yoga is dat je er flexibeler van wordt. Door deze vorm van yoga regelmatig uit te voeren zal je merken dat je bewegingsruimte steeds verder toeneemt.
  • Mindful. Yin yoga heeft een meditatief karakter. De langere aannames van asana’s zorgt ervoor dat je veel tijd hebt om na te denken en te mediteren.
  • Zorgt voor energie. Het fundament van yin yoga is dat het zich richt op de meridianen in je lichaam. Blokkades worden opgeheven, waardoor je levensenergie (Chi) beter stroomt en je in het algemeen meer energie zal ervaren.
  • Betere nachtrust. Van yoga is bewezen dat het bijdraagt aan een betere nachtrust. Als gevolg van mentale rust en stressverlichting val je sneller in slaap en zal je ook dieper slapen.

Nadelen van yin yoga

Zoals aan alle goede dingen in het leven, zitten er ook aan yin yoga enkele nadelen verbonden.

  • Er wordt niet gewerkt aan spierversterking. Hoewel je met yin yoga zeker werkt aan je flexibiliteit en mentale gesteldheid, worden je spieren er niet per se sterker van.
  • Kan monotoom zijn. Het is mogelijk dat je deze vorm van yoga als saai of monotoon ervaart, omdat je een houding gedurende een langere tijd aanneemt.
  • Moet in een warme omgeving uitgevoerd worden. Door de passieve aard van yin yoga is het belangrijk dat je het in een warmere omgeving uitvoert. Op een zomerse dag zou je in het park aan de slag kunnen gaan, maar zodra de temperatuur iets afneemt zit je toch echt vast aan een verwarmde binnenruimte.
Een vrouw in een PUMA outfit zit op een trainingsmatje en lacht in de camera.

Yin yoga poses voor beginners

De volgende yin yoga houding zijn uitermate geschikt voor beginners. Ze zijn toegankelijk en kunnen worden bereikt zonder al te veel flexibiliteit.

1. Easy pose

De easy pose is de starthouding van vrijwel iedere yoga les. Het is een kleermakerszit die je enige tijd aanhoudt om te mediteren. Tijdens een meditatie let je op je ademhaling en kun je steeds verder ontspannen.

Het is belangrijk om lichaam en geest tot rust te laten komen voordat je een houding aanneemt. Op deze manier kun je spanningen uit je lichaam halen om je spieren maximaal te kunnen rekken.

2. Butterfly pose

Voor de butterfly houding ga je op je yogamat zitten en buig je je knieën zodat je voetzolen elkaar kunnen raken. Pak vervolgens je voeten beet, maak een bolle rug en buig je lichaam voorover, zodat je hoofd boven je handen en voeten zweeft.

3. Child’s pose

Kniel op je matje waarbij je beide knieën en beide grote tenen met elkaar zijn verbonden. Laat je billen op je enkels zakken. Buig vervolgens vanuit je heupen voorover en laat je hoofd op het matje rusten.

In het begin kan het gebeuren dat je billen van je enkels afkomen, dat is niet erg. Probeer tijdens het aanhouden van deze yin yoga houding je heupen steeds terug te brengen naar je enkels.

4. Sphynx pose

Ga op je buik liggen en breng je bovenlichaam omhoog waarbij je je ellebogen recht onder je schouders plaatst. Je onderarmen liggen op de mat en wijzen naar voren.

Als de druk op de onderrug teveel is kun je je armen iets naar voren bewegen, zodat de buiging in je onderrug minder wordt.

5. Swan pose

Voor de Swan houding begin je in de butterfly pose, maar breng je een been gestrekt naar achteren en leg je deze op de mat. Zet je handen naast je op de mat om je bovenlichaam in een opstaande rechte positie te houden. Je kunt eventueel een dekentje onder je heupen plaatsen voor meer balans. Wissel na een aantal minuten van kant.

6. Cat pose

Voor de cat pose ga je op handen en knieën zitten. Je handen plaats je recht onder je schouders en je knieën recht onder je heupen. Laat nu door de zwaartekracht je rug naar beneden zakken en je zal merken dat je billen hierdoor omhoog komen.

Je hoofd buig je een beetje achterover, zodat je naar boven kijkt. Als je last hebt van je nek kun je ook naar voren of naar de grond kijken.

7. Savasana

De Savasana is een liggende houding waar de meeste yoga lessen mee worden afgesloten. Je ligt op je rug op de yogamat, je benen iets uit elkaar en je laat je voeten naar buiten vallen. Je armen laat je iets naar buiten vallen en leg je langs je lichaam met je handpalmen naar boven. Leg je bekken en je hoofd op de yogamat en sluit je ogen. Ontspan en laat de rust tot je komen.

Kom tot rust met yin yoga

Onderstaande video laat je in 50 minuten helemaal ontspannen met yin yoga.

Wat heb je nodig voor yoga?

Om yin yoga te beoefenen heb je eigenlijk niet meer dan een yoga matje nodig. Soms komen andere yoga accessoires van pas, zoals een yoga blok of een yoga riem. Verder is het erg comfortabel om yoga kleding te dragen. De juiste kleding biedt maximale bewegingsvrijheid, zodat je dieper kunt buigen en maximaal kunt stretchen.

Combineer yin en yang yoga voor het beste resultaat

Yang is de tegenpool van yin, maar samen zorgen ze voor balans. Yin straalt rust en tederheid uit, terwijl yang staat voor kracht en energie.

Door yin yoga te beoefenen in combinatie met yang yoga (zoals poweryoga of dynamic yoga) of met een yang sport (zoals hardlopen, zwemmen, fietsen of fitness) breng je een goede balans aan. Je bereikt hiermee het grootste effect voor zowel yin als yang.

Bekijk de yogakleding van PUMA om een stijlvolle outfit uit te kiezen die ook nog eens de juiste ondersteuning en ultiem comfort biedt. Daarmee ben jij echt helemaal klaar voor je volgende yogales.

Gerelateerde artikelen