Bijna 1 miljoen Nederlanders beoefenen wel eens yoga. Het wordt steeds populairder en dat zal je om je heen merken. Ineens hoor je van je buurman, je vriendin of je collega dat ze naar yoga klas gaan. 

Het wordt niet voor niets een steeds populairdere sport. Het verbetert je flexibiliteit en het heeft ook een positieve mentale invloed. Om het maximale uit je ervaring te halen kun je gebruik maken van een aantal accessoires. Ze verbeteren je ervaring, helpen je bij je houdingen en verbeteren je flexibiliteit. Wij vertellen je welke yoga benodigdheden er allemaal zijn, zodat jij zelf kun bepalen welke je wilt gebruiken.

Wat we bespreken

1. Waarom gebruik maken van yoga accessoires?

2. 8 praktische yoga benodigdheden

3. Welke yoga benodigdheden heb jij nodig?

Waarom gebruik maken van yoga accessoires?

Als je yoga wilt gaan doen zal je je afvragen welke yoga benodigdheden er zijn en waar ze voor dienen. Ieder hulpmiddel heeft een andere toepassing. Zo kunnen yoga props bijvoorbeeld dienen voor: 

  • Meer comfort. Comfort is belangrijk, omdat je yoga dan zo positief mogelijk zal ervaren. 
  • Ondersteuning. Sommige yoga benodigdheden helpen je om houdingen makkelijker aan te nemen en vast te houden. Ze ondersteunen je om de resultaten te bereiken die je voor ogen hebt. 

Verhogen van de flexibiliteit. Tot slot zijn er nog attributen die je helpen om je spieren verder op te rekken en zo je flexibiliteit te verhogen.

A woman stands in a yoga position on a black yoga mat

8 praktische yoga benodigdheden

Ben jij een yoga beginner en heb je hulp nodig om oefeningen uit te voeren? Of beoefen je de sport al langer en ben je toe aan een volgende stap? Onderstaande yoga hulpmiddelen kunnen je helpen bij het oefenen van je houdingen en om je flexibiliteit te verhogen.

1. Yoga trainingsmat

Een trainingsmat zal een van de eerste dingen zijn die je aanschaft. Het is een van de belangrijkste yoga benodigdheden, omdat het voorkomt dat je handen en voeten wegglijden. Je hebt dus een matje nodig om je houdingen goed aan te kunnen nemen en vast te kunnen houden. Daarbij zorgt een yoga mat overigens ook voor meer comfort.

Een goede mat beschermt je gewrichten tegen de ondergrond als je handen, voeten, ellebogen, polsen of knieën ermee in aanraking komen. Yoga matten zijn gemiddeld 3 tot 7 mm dik en zijn voorzien van een goede antislip laag.

2. Yoga tas

Yoga tassen zijn vooral handig als je je yoga accessoires ergens mee naar toe wil nemen. Bijvoorbeeld naar een klas, of gewoon omdat je graag zelf in het park yoga beoefend. Een matje is gemiddeld 65 cm breed en past daardoor vaak niet in een sport- of handtas. 

Voordat je een yoga tas gaat kopen kun je het beste je matje even opmeten, zodat je zeker weet dat het past. Heb je nog meer yoga props? Zorg er dan natuurlijk voor dat deze ook allemaal in de tas passen.

3. Yoga handdoek

Als je al wel eens yoga hebt gedaan, weet je dat het hard werken kan zijn. De zweetdruppeltjes vallen van je lichaam op je yoga mat en het wordt een grote glijpartij. Om dat te voorkomen kun je het beste gebruik maken van een handdoek. Een speciale yoga handdoek, ook wel Hot Yoga Towel genoemd is voorzien van anti-slip nopjes aan de onderkant en is gemaakt van extra vochtopnemend materiaal. De handdoek heeft de afmeting van een gemiddelde yoga mat en past er dus precies op.

Je kunt echter ook gebruik maken van een gewone handdoek. Leg deze niet per se op je trainingsmat, maar gebruik deze om jezelf en je mat tussendoor droog te maken. Zo voorkom je dat je de grip kwijt raakt.

4. Yogakleding

Yogakleding biedt comfort en beperkt je niet in je bewegingsvrijheid. Houd bij het kiezen van yogakleding rekening met het materiaal. Voor intensieve lessen kun je het beste een setje uitzoeken van materialen die snel drogen. Voor rustigere klassen kun je eventueel ook katoenen kleding gebruiken.

  • Legging. Typisch wordt yoga uitgeoefend in een lange legging. Een yoga legging is gemaakt van materiaal dat extra stretcht, zodat het je bewegingsvrijheid niet beperkt.
  • Tops. Kies voor een yoga top die netjes aansluit op je lichaam. Ga voor een iets langere top als je het vervelend vindt dat hij omhoog kruipt als je je armen in de lucht steekt of voorover buigt.
  • Ondergoed. Ja, zelfs je ondergoed is belangrijk. Comfort is het belangrijkst, maar zorg er ook voor dat je ondergoed je niet in je bewegingen beperkt. Het liefste gebruik je ook een goede sport-bh zonder beugels. Blader door ondergoed voor mannen en vrouwen.
  • Sokken. Als je het niet fijn vindt om op je blote voeten te lopen, kun je yoga sokken aanschaffen. Deze hebben kleine anti-slip nopjes aan de onderkant, zodat je niet van je matje afglijdt.

Voorkom loszittende kleding, omdat dit tijdens de houdingen alle kanten op zal schuiven. Tijdens bepaalde bewegingen kan je t-shirt zelfs in je gezicht vallen, dat is niet echt ideaal. Bekijk alle PUMA yogakleding en kies jouw favoriete yoga setje uit.

5. Yoga blok

Een van de veelgebruikte yoga benodigdheden is het yoga blok. Deze accessoire heeft vele verschillende toepassingen, zoals het ondersteunen van de onderrug in bepaalde houdingen. Je kunt de grond er een stukje mee omhoog halen voor meer stabiliteit en je kunt een yoga blok ook als meditatiekussen gebruiken. 

De blokken zijn doorgaans gemaakt van kurk, hout of foam. Foam is licht van gewicht en dus makkelijk om mee te nemen. Veel beoefenaars geven echter de voorkeur aan iets zwaardere blokken. 

6. Yoga riem

Een yoga riem zal vaker gebruikt worden door meer ervaren beoefenaars. Yoga riemen worden namelijk gebruikt om verder te gaan in rekoefeningen om zo je flexibiliteit nog verder te vergroten. Ze worden overigens ook gebruikt om aan balans te werken.

Aan het uiteinde van een yoga riem zit een gesp, zodat je de uiteindes aan elkaar kunt maken om een loop te vormen. Ze zijn tussen de 1,5 m en 2,5 m lang en vaak gemaakt van katoen, zodat ze niet teveel stretchen.

7. Yoga bolster

Yoga bolsters worden ook wel yogakussens of meditatiekussens genoemd. Het is een van de yoga benodigdheden die voor extra comfort zorgen. Een bolster is een langwerpig kussen dat doorgaans gevuld is met boekweitkaf. Ze zijn vrij zwaar en stevig, maar vormen wel enigszins mee met het lichaam. 

Aan het begin en aan het einde van een les wordt er gemediteerd. Een yoga bolster ondersteunt je daarbij, omdat het met zo’n kussen eenvoudiger is om langer rechtop te zitten.

8. Yoga bal

Het klinkt nogal voor de hand liggend, maar een bal is niet stabiel. Door oefeningen uit te voeren waarbij een deel van je lichaam op een bal rust, moet je je spieren extra aanspannen om balans te houden. Je spierversteviging neemt hierdoor verder toe.

Je kunt een grote trainingsbal gebruiken als yoga bal, maar er zijn ook kleinere ballen beschikbaar van 20 cm.

Welke yoga benodigdheden heb jij nodig?

Je hebt niet alle beschikbare yoga attributen nodig. Het is namelijk geheel afhankelijk van wat je met yoga wil bereiken. Hoewel yoga kleding altijd prettig is, zal lang niet iedereen een yoga riem gebruiken. Wil je het puur voor je plezier doen? Dan is een trainingsmat, een handdoek en misschien een yoga blok waarschijnlijk al voldoende.

Bekijk alle PUMA yoga accessoires en haal jouw favoriete benodigdheden direct in huis. Zo ga je het een heerlijk gevoel naar je volgende les toe.

Gerelateerde artikelen