Ontdek in 7 stappen welke trailschoenen bij jou passen

Uitglijden, valpartijen en blessures wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het belangrijk om goede hardloopschoenen aan te schaffen die grip, comfort en stabiliteit bieden voor de ondergrond waar jij op rent.

Trailrunnen op oneven en slipperig terrein is echt anders dan hardlopen op verharde wegen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat trailschoenen andere eigenschappen hebben dan een normale hardloopschoen. Trailschoenen bieden goede grip, geven extra steun en hebben extra versteviging bij de tenen en de hielkap.

Zo gaf Maddy Elrich, Instagram influencer, aan dat schoenen voor haar het allerbelangrijkste zijn: “Comfy shoes are the most important because if your feet are killing you, it´s horrible. Shoes are the number one thing.”

Toch zijn er binnen de categorie trailschoenen nog heel wat verschillen te ontdekken. Welke trailschoenen passen bij jou? Je ontdekt het met deze zeven stappen.

Een zwart paar trailschoenen in het bos waarvan je de onderkant ziet van een van de schoenen

Stap 1: Match de schoenzool met de ondergrond waar je op loopt

De zool van trailschoenen bieden extra grip voor natuurlijke ondergronden. Er is echter een groot verschil of je op droge rotsen of op modderige bosweggetjes loopt. Je kunt je voorstellen dat de ideale zool voor deze ondergronden flink zal verschillen.

Goede grip is ontzettend belangrijk voor trailrunnen. Een schoen met de juiste grip voor de ondergrond waar jij op rent kan het verschil maken tussen hemel en hel. Goede grip biedt comfort en veiligheid waardoor je het meeste uit je krachten haalt om het terrein aan te gaan.

Ga dus voor jezelf na op welke ondergrond jij het meeste rent en pas de grip van je schoenen hierop aan. De zool van trailschoenen kunnen worden ingedeeld in drie categorieën:

1. Natte, zachte en losse ondergrond. Deze trail hardloopschoenen hebben grove noppen en zijn ideaal om op zand of tijdens de natte maanden in het bos te rennen. Voor gladde en modderige omstandigheden zijn trailschoenen met dePUMAGRIP ATR perfect. Het is een prestatiegerichte rubbersamenstelling die geschikt is voor trails op instabiele oppervlakken.

2. Droge en vaste ondergrond. De noppen van deze schoenen zijn platter en worden dichter bij elkaar geplaatst. Ze zijn ideaal voor de gebaandere bospaden, rotsen en stenen. Je kunt ze ook goed gebruiken voor trails die deels over asfalt lopen.

3. Sneeuw en ijs. Voor extreme omstandigheden zijn er trailschoenen met stalen puntjes onder een zool met grove noppen. Ze bieden extra grip en veiligheid op gladde oppervlakken zoals sneeuw en ijs. Bekijk de PUMA SEASONS collectie om de juiste hardloopuitrusting te vinden voor koude en gladde omstandigheden.

Tot slot zijn er allround trailschoenen. Deze vallen tussen de eerste en tweede categorie in. Je kunt ze zowel gebruiken op losse als vaste ondergronden, doordat ze voorzien zijn van een combinatie van de noppenpatronen. Een allround trailschoen is ideaal als je veel op verschillend terrein loopt. Heb je echter een vaste ronde of een voorkeur voor een bepaald terrein, dan raden we je aan om trailschoenen te kopen die hier specifiek voor zijn ontworpen.

Stap 2: Bepaal de mate van steun die je nodig hebt

Iedere stap is anders als je gaat trailrunnen. Het pad is niet zo voorspelbaar als een asfaltweg, omdat je onderweg allerlei hindernissen tegenkomt. Het is dus belangrijk dat je schoenen voldoende support bieden voor je enkels en knieën.

Zeker als je tijdens je trailrun afdalingen tegenkomt, kunnen de krachten hoger oplopen en is demping en stabiliteit extra belangrijk.

Kies voor trail hardloopschoenen met een stijvere enkelzone als je zwakkere enkelgewrichten hebt. Kies voor trailschoenen die meer demping bieden als je snel last hebt van je knieën. Het innovatieve NITRO foam van PUMA is ultralichtgewicht en biedt uitstekende demping en prestatiestuwende functies.

Close-up van iemand die trailschoenen draagt op een gravel ondergrond

Stap 3: Kies voor een heeldrop die bij je loopstijl en training past

De heeldrop, ook wel offset genoemd, is het verschil in hoogte tussen de voor- en achterkant van de schoen. Veel mensen denken dat een hogere heeldrop meer demping geeft, maar demping staat in feite volledig los van de heeldrop.

De heeldrop heeft daarentegen alles te maken met de loopstijl. Een hoge heeldrop (7 tot 12 mm) zorgt ervoor dat je makkelijker op je hielen landt. Een lagere heeldrop (0 tot 7 mm) zorgt er dus voor dat je eenvoudiger op je voorvoeten landt. Het kiezen van de juiste heeldrop maakt de run comfortabeler, omdat het in het verlengde staat van de spieren die je gebruikt om op een bepaalde manier op je voeten te landen.

Je kunt de heeldrop het beste baseren op je natuurlijke loopstijl. Maak bijvoorbeeld een korte video van jezelf als je rent om te kunnen zien hoe jij op je voeten neerkomt.

Hoe je op je voeten neerkomt kan echter wijzigen met de snelheid waarop je rent. Een sprinter zal vrijwel geen hielcontact maken met de grond, omdat hij of zij puur op de voorvoeten loopt. Hoe verder je het tempo terug laat zakken, hoe verder je op de achterkant van je voeten zal neerkomen.

Houd jij ervan om op een rustiger tempo lange afstanden te lopen, kies dan voor een schoen met een hogere heeldrop. Train je veel op interval of houd je ervan om kortere afstanden op hogere snelheid te rennen, dan kun je beter voor een lagere heeldrop kiezen.

Stap 4: Ga na of je onder- of overproneert

Onder- en overpronatie is een belangrijk onderdeel als je normale hardloopschoenen uitzoekt. Voor trailschoenen speelt dit onderdeel echter een minder belangrijke rol. Je voeten komen namelijk met iedere stap op een andere manier en met een andere impact neer. Met iedere stap zal je lichaam dus sowieso moeten ‘werken’ om de juiste spierspanning te vinden om balans te houden.

Let wel op onder- of overpronatie als je veel op gebaandere of effe paden loopt, zoals jachtpaden. De ondergrond kan ietwat modderig of glad zijn, maar is wel enigszins voorspelbaar.

Stap 5: Kies voor snelheid of comfort

Voor snelheid is een lichtgewicht schoen belangrijk, maar comfort gaat gepaard met meer gewicht. Dus waar kies jij voor?

Het verschil in gewicht tussen een paar trailschoenen dat puur voor prestaties is ontwikkeld en een paar dat is ontworpen voor maximaal comfort kan oplopen tot een paar honderd gram. Voor een prestatiegerichte trailrunner is dit cruciaal, maar als prestaties niet jouw hoofdmotief zijn, kun je beter voor iets meer comfort kiezen.

Je moet je lichaam trainen om op super lichtgewicht schoenen te kunnen rennen. De impact op enkels, knieën, maar ook op spieren is namelijk een stuk forser. Als je niet gewend bent om op lichtgewicht schoenen te rennen, kun je heel makkelijk blessures oplopen en dit wil je uiteraard voorkomen.

Als je prestatiegericht gaat rennen, waarbij iedere seconden telt, kun je tijdens je schoenkeuze dus rekening houden met gewicht. Maar voor iedere andere trailrunner, raden we aan om comfort voorop te stellen.

Een zwart paar trailschoenen in het bos waarvan je de onderkant ziet van een van de schoenen

Stap 6: Geef de weersomstandigheden een rol in je keuze

Geloof me als ik je zeg dat je natte voeten echt te allen tijde wilt voorkomen. Soppen in je schoenen maakt een run er niet aangenamer op. Daarbij kunnen je voeten snel afkoelen als ze nat zijn en je hebt een veel groter risico op serieuze blaren.

Je wilt je voeten dus liever zo droog mogelijk houden. In de zomermaanden, als het warm is, kies je het liefste voor een trailschoen met een mesh bovenwerk voor een goed ademend vermogen. Zo zorg je ervoor dat zweet goed afgevoerd kan worden en je voeten zo droog mogelijk blijven.

In de wintermaanden, als je meer kans hebt op plassen, vochtig gras of zelfs sneeuw, kun je beter voor Gore-Tex schoenen kiezen. Gore-Tex is een materiaal dat een hoog waterafstotend vermogen heeft. Zelfs als je voor langere tijd door nat gras loopt zullen je voeten vrij droog blijven. Alleen als je echt beekjes of stroompjes gaat passeren, kan het zijn dat het materiaal toch verzadigd raakt en water doorlaat.

Kies je schoenen verstandig en houd je voeten droog.

Stap 7: Baseer je eindbeslissing op overige features en details

Inmiddels zou je een goed idee moeten hebben van welke trailschoenen bij jou passen. Met alle voorgaande eigenschappen zal je slechts een handjevol modellen over hebben om uit te kiezen. De eindbeslissing kun je baseren op een aantal features en details die passen bij jouw persoonlijke voorkeuren, zoals:

  • Design. Kleur zou absoluut niet de belangrijkste factor moeten spelen in het kiezen van de juiste trailschoenen. Maar als je kunt kiezen tussen twee paar die volledig bij jou passen, mag je best de schoen kiezen die je er het mooiste uit vindt zien.
  • Prijs. Goede trail hardloopschoenen zijn nu eenmaal niet goedkoop. En als je trailrunning serieus neemt, kun je beter niet op zoek gaan naar het goedkoopste paar dat je kunt vinden.
  • Rotsplaat. Sommige trailschoenen zijn voorzien van extra bescherming bij de tenen en hiel om je voeten te beschermen als je tijdens het rennen tegen stenen of rotsen aanstoot.

Neem de tijd om een goed paar trailschoenen te vinden. Jouw perfecte trail hardloopschoen maakt je run aangenamer en soms zelfs sneller. Je kunt ook gebruikmaken van de PUMA schoenenkiezer voor een eenvoudig overzicht van trailschoenen die bij je passen. Met de juiste schoenen kun je de intensiteit van je trailrun trainingen opvoeren en eventueel zelfs trainen om te presteren tijdens wedstrijden. Dus wacht niet langer en ontdek nu jouw perfecte paar trailschoenen.

Gerelateerde artikelen