We weten allemaal dat stinkende voetbalschoenen schoonmaken niet het leukste klusje is. Toch is het wel een belangrijk klusje. Zeker als je zoveel mogelijk wedstrijden op je schoenen wil spelen.

Voetbalschoenen poetsen hoeft ook helemaal niet lang te duren. We leggen je in deze gids precies uit hoe je je voetbalschoenen eenvoudig en snel, maar wel goed, kunt schoonmaken.

Wat we bespreken

Een vrouw ligt op een blauw turfveld en knuffelt met haar paar rode PUMA voetbalschoenen

5 tips voor het onderhouden van je voetbalschoenen

Net als je voetbalkleding kun je je voetbalschoenen het beste direct na iedere training of wedstrijd schoonmaken. Zo zorg je ervoor dat als jij klaar bent voor de volgende training of wedstrijd, je voetbalschoenen dat ook zijn. Je schoenen gaan trouwens een stuk langer mee als ze goed onderhouden worden en je hebt er dus meer plezier van. Je kunt de volgende 5 tips toepassen om je voetbalschoenen te poetsen.

1. Gebruik een zachte borstel

Met een zachte borstel kun je zand, klei of modder van je schoenen verwijderen, zonder dat je de schoenen beschadigd.

2. Gebruik een zachte vochtige doek

Voor een grondige poetsbeurt kun je een vochtige doek gebruiken om vlekken en hardnekkig vuil te verwijderen. Gebruik een zachte doek, zodat je de materialen van je voetbalschoenen niet beschadigd.

3. Zorg dat je veters de juiste lengte hebben

Je hoeft dit maar een keer te doen, maar kort je veters in tot de juiste lengte en brand de uiteindes af. De veters zijn lang genoeg als je er een eenvoudige strik en eventueel een dubbele knoop in kunt leggen. Zo zorg je ervoor dat je veters niet hard worden van aangekoekte modder, omdat ze over het veld slepen.

4. Gebruik shoefresh

Je kunt je voetbalschoenen nog zo goed poetsen, soms stinken ze gewoon. Shoefresh biedt hier uitkomst voor. Het is een soort deodorant waarmee je de binnenkant van je schoenen inspuit en het laat ze weer heerlijk ruiken.

5. Gebruik leervet voor leren voetbalschoenen

Leren voetbalschoenen onderhouden vraagt om extra aandacht. Voor leren voetbalschoenen is het belangrijk dat je ze regelmatig insmeert met leervet.

Doe dit vooral niet

Er zijn ook een aantal belangrijke punten om in gedachten te houden om vooral niet te doen. Door onderstaande punten te vermijden blijven je voetbalschoenen langer mooi.

1. Laat voetbalschoenen nooit drogen op of onder een verwarming

De materialen van je voetbalschoenen krimpen als ze te snel drogen onder hoge temperaturen. Je voetbalschoenen vervormen en ze zullen de volgende keer niet zo comfortabel meer zitten. Zet je schoenen liever in een schuur of garage, waar ze langzaam aan de lucht kunnen drogen.

2. Laat je voetbalschoenen nooit in je tas zitten

Je kunt ze natuurlijk in je tas vervoeren, maar zodra je thuis komt, kun je ze er beter uithalen. Als je natte of bezwete voetbalschoenen in je tas laat zitten kunnen ze gaan stinken en kan er zelfs schimmel ontstaan. Haal ze dus uit je tas en laat ze aan de lucht drogen.

3. Gebruik geen schoonmaakmiddelen

Het is niet nodig om schoonmaakmiddelen te gebruiken om je voetbalschoenen te poetsen. Een beetje water doet wonderen. Gebruik eventueel lauwwarm water, maar vermijd heet water, omdat dit de materialen kan beschadigen.

4. Was je voetbalschoenen niet in de wasmachine

Hoe vies je voetbalschoenen ook zijn, je kunt ze echt beter met de hand poetsen. Het enige dat je eventueel in de wasmachine kunt wassen zijn je veters. Doe deze wel in een waszakje, zodat ze niet in je wasmachine verdwijnen.

Voetballer in een PUMA outfit zit geknield op een voetbalveld en heeft een paar PUMA zwart-oranje voetbalschoenen in zijn handen.

Leren voetbalschoenen hebben extra aandacht nodig

Veel voetballers geven de voorkeur aan leren voetbalschoenen. Het materiaal is soepel, waardoor je meer balgevoel kunt verwachten. Leren voetbalschoenen onderhouden vraagt echter om een beetje extra tijd en aandacht.

Leer is een natuurproduct en door de stiksels zijn ze vaak niet waterdicht. Je kunt je schoenen het beste inspuiten met waterafstotende spray voordat je ze gebruikt. Daarnaast moet je leren voetbalschoenen regelmatig insmeren met leervet. Leervet houdt het leer soepel en voorkomt dat er scheuren of barsten in het materiaal ontstaan. Door ze regelmatig te behandelen heb je langer plezier van je schoenen.

Tot slot kun je leren voetbalschoenen het beste laten drogen met schoenspanners. Ze behouden hierdoor beter hun vorm. Er bestaan houten en plastic schoenspanners. Hout heeft als grote voordeel dat het vocht, zuur en zout opneemt uit het leer, waardoor je voetbalschoenen nog beter onderhouden worden.

Voetbalschoenen poetsen na een potje voetbal op kunstgras

Kunstgras heeft als grote voordeel dat je voetbalschoenen schoner blijven. Je zal ze na een training of een wedstrijd dus niet zo goed hoeven poetsen als wanneer je op echt gras hebt gespeeld. Na een wedstrijd zit er namelijk geen modder of losse grassprieten op je voetbalschoenen.

Nadat je op kunstgras hebt gevoetbald zal je hooguit zand op je voetbalschoenen aantreffen. Het is echter belangrijk om zand te verwijderen, omdat het tussen de stiksels kan gaan zitten. Als je zand niet op tijd verwijdert kan het gaan schuren en laten de stiksels los.

Zand verwijder je eenvoudig met een zachte borstel. Borstel de naden en de overgang van de zool naar de rest van je schoen goed schoon. Om zand uit je schoenen te verwijderen kun je de binnenzool uit je schoenen halen. Je kunt ze goed uitschudden en de zool borstelen of met een natte doek afdoen.

Let tot slot ook op je veters. Zand dat in je veters blijft zitten kan zich later verspreiden over de rest van je schoenen. Haal je veters eventueel uit je schoenen en was ze in een waszak in de wasmachine om ze goed schoon te maken.

Op sommige kunstgrasvelden kun je ook prima voetballen met turf schoenen. In ons artikel ‘Wat zijn turf voetbalschoenen en wanneer gebruik je ze?’ leggen we je precies uit wat de voordelen van deze voetbalschoenen zijn.

Een voetballer in een PUMA shirt staat op een voetbalveld en strekt zijn arm uit waar hij een paar gele PUMA voetbalschoenen in vast houdt.

In 4 stappen je voetbalschoenen poetsen

Je kunt het beste na iedere training en wedstrijd even de tijd nemen om je voetbalschoenen te poetsen. Je voetbalschoenen blijven langer mooi, zitten comfortabeler en je hebt er langer plezier van. Het is niet ingewikkeld, want je voetbalschoenen poetsen hoeft echt niet meer dan vijf minuten te duren als je simpelweg onderstaande vier stappen volgt.

Stap 1: Verwijder grove modder- en grasresten

Zodra je van het veld komt, klop je je schoenen uit door de onderkanten tegen elkaar aan te slaan. De meeste modder, zand en gras zal nu al tussen je noppen vandaan verdwijnen. Je voetbalschoenen zijn nu schoon genoeg om in je tas naar huis te vervoeren.

Stap 2: Borstel je schoenen verder schoon

Thuis haal je je schoenen uit je tas en borstel je ze verder schoon met een zachte borstel. Zorg dat alle modder, gras en zand van je schoenen verwijderd wordt. Let daarbij goed op de naden en je veters. Haal eventueel de binnenzool uit je schoen om zand of andere vuiligheid uit je schoenen te verwijderen.

Stap 3: Verwijder vlekken met een zachte vochtige doek

Een zachte borstel kan de meeste vuiligheid verwijderen, maar soms blijven er hardnekkige plekken over. Je kunt deze verwijderen met een zachte doek die je nat maakt en vervolgens goed uitwringt. Poets nu de vlekken van je voetbalschoenen af om ze weer te laten shinen.

Stap 4: Laat je schoenen drogen

Laat je voetbalschoenen tot slot goed drogen. Doe dit het liefste buiten als het niet regent, of anders in een schuur of garage. Droog ze in ieder geval niet in de buurt van een warmtebron zoals een kachel of verwarming, want dat vinden je schoenen niet leuk. En jij trouwens ook niet als je ze de volgende keer weer aantrekt.

Extra stap voor lederen voetbalschoenen

Nadat je lederen voetbalschoenen droog zijn kun je ze inspuiten met waterdichte spray. Zo blijven je voeten droog tijdens een wedstrijd op een natte grasmat. Probeer je schoenen ook minstens een keer per week met leervet in te smeren. Dit houdt het leer soepel en het verlengt de levensduur van je leren voetbalschoenen.

Heb je je vorige paar voetbalschoenen niet goed onderhouden? Check dan nu de selectie PUMA voetbalschoenen om een nieuw paar uit te zoeken. Vanaf nu weet je in ieder geval hoe je je voetbalschoenen het beste kunt poetsen om er langer plezier van te hebben.

Gerelateerde artikelen