Als we aan voetbal denken, denken we al snel aan de traditionele voetbalschoenen met 6, 8 of 12 noppen. En niet voor niets, want deze schoenen zijn uitermate geschikt voor de traditionele grasvelden die we vaak in de professionele wereld zien.

Voetballen op een andere ondergrond vraagt echter om aanpassingen. Traditionele voetbalschoenen zijn namelijk een stuk minder geschikt voor een potje straatvoetbal of het voetballen op andere harde ondergronden. Op deze harde ondergronden heb je behoefte aan demping en grip en dat is waar turf voetbalschoenen voor zijn ontwikkeld.

In deze gids vertellen we je alles wat je moet weten over turfschoenen, waaronder het geheim van de vele kleine noppen.

Wat we bespreken

1. Wat is turf?

2. Wat zijn turfschoenen?

3. Waarom is het belangrijk om goede schoenen te dragen op turf?

4. Het geheim van de noppen

5. Kun je turfschoenen gebruiken op kunstgras?

6. Waar let je op bij het kopen van turf voetbalschoenen?

Close-up van iemand op een voetbalveld die een paar rode voetbalschoenen draagt met hoog opgetrokken zwarte sokken

Wat is turf?

Turf is de benaming die we in de voetbalwereld geven aan harde ondergronden. Denk aan bevroren voetbalvelden, droge kunstgrasvelden, de straat en hardcourts, zoals een pannakooi.

Een natuurlijk grasveld biedt demping door de zachte aarde. Een traditionele voetbalschoen moet dus vooral grip bieden op deze ondergrond en de voetbalnoppen functioneren daar uitstekend voor.

Harde ondergronden vereisen een ander soort schoen dan de traditionele voetbalschoen. Het veld zelf biedt namelijk geen demping, dus moet die demping ergens anders vandaan komen. Dat is precies waar turf voetbalschoenen om de hoek komen kijken.

Wat zijn turfschoenen?

Turf voetbalschoenen (TF) herken je aan de vele kleine noppen onder de zool. Ze zijn ideaal voor harde ondergronden, omdat de zool en de noppen extra demping bieden. Naast demping bieden ze ook ongekende grip en stabiliteit op hardere velden.

Turfschoenen staan ook wel bekend als straatvoetbalschoenen. De straat is ook een ontzettend harde ondergrond en turf voetbalschoenen bieden het comfort en balgevoel om de vetste tricks uit te voeren.

De druk onder de voeten wordt beter verdeeld door turfschoenen, waardoor ze comfortabeler aanvoelen. Ze worden op normale grasvelden ook veel gedragen door trainers, leiders en scheids- en grensrechters.

Waarom is het belangrijk om goede schoenen te dragen op turf?

Harde ondergronden geven absoluut niet mee. De verkeerde schoenen geven al snel klachten in je enkels, knieën of rug. Om de schokken van rennen en de korte voetbalbewegingen op te vangen is goede demping noodzakelijk.

Turf voetbalschoenen hebben een rubberen loopzool en vele kleine rubberen nopjes die uitstekende demping bieden. Door turf voetbalschoenen te dragen op een harde ondergrond kun je demping gerelateerde blessures voorkomen.

Een man met een bal op een voetbalveld en draagt felgekleurde PUMA voetbalschoenen

Het geheim van de noppen

Onder turf voetbalschoenen zitten veel meer noppen dan je van een soft ground voetbalschoen (SG) gewend bent. Ze zorgen voor gelijke drukverdeling onder de voet en bieden ontzettend veel grip.

De noppen zorgen voor de juiste hoeveelheid frictie. Je kunt er goed mee afzetten om snel op snelheid te komen, maar je komt niet vast te staan in een vervelende positie. Het specifieke noppenpatroon zorgt ervoor dat je goed wendbaar bent en controle houdt in alle richtingen.

Kun je turfschoenen gebruiken op kunstgras?

Turfschoenen zijn in eerste instantie ontwikkelt voor de allereerste generatie kunstgrasvelden. Deze velden leken meer op hockeyvelden en waren ontzettend hard en voorzien van heel kort gras.

Inmiddels zijn de kunstgrasvelden binnen de voetbalwereld sterk ontwikkelt. Het gras is langer en je kunt slidings maken zonder schaafwonden op te lopen. Over het algemeen kun je met een normale voetbalschoen dus prima uit de voeten op een kunstgrasveld.

Op droge kunstgrasvelden kunnen turfschoenen echter net even wat extra grip en demping bieden. Als het kunstgrasveld nat is, kun je beter gebruik maken van Artifical Grass voetbalschoenen (AG).

Waar let je op bij het kopen van turf voetbalschoenen?

Alleen de zool en het noppenpatroon zijn niet voldoende om een schoen comfortabel aan te laten voelen. Iedere voetballer is uniek, zowel in spel als lichaamsbouw. Een voetbalschoen moet dus bij jouw spel passen en goed op jouw voeten aansluiten. Hieronder zetten we een aantal punten op een rijtje die je in gedachten kunt houden bij het uitzoeken van je nieuwe paar turf voetbalschoenen.

  • Pasvorm. Brede voeten of smalle voeten, iedereen is anders. Let op de juiste pasvorm, zodat je voetbalschoen goed om je voet heen sluit. Zo weet je zeker dat je maximale balcontrole hebt.
  • Fuzionfit. Kies voor een PUMA turfschoen met Fuzionfit compressieband technologie voor een ongeëvenaarde pasvorm en sluiting.
  • Veters. Ga na waar de veters zitten en of je je schoenen op de juiste manier kunt strikken. Sommige voetbalschoenen zijn voorzien van een lip die de knoop in je veters bedekken.
  • Materiaal. Leer is soepel en biedt goede balcontrole. Andere materialen zijn echter lichter en met de creatieve zones van PUMA lever je niets in aan balcontrole.
  • Bovenwerk. Sommige voetbalschoenen zijn voorzien van geavanceerde creatieve zones. Er zitten kleine touch pods aan de zijkant voor superieure balcontrole.
  • Stijl. Kies voor een schoen die wat betreft kleur en vorm bij je past. Dat geeft meer vertrouwen in je schoen, zodat je het maximale uit jezelf kunt halen.

Kun jij niet wachten om je nieuwe paar turf voetbalschoenen uit te zoeken? Bekijk dan nu de selectie van PUMA turfschoenen en kies een bijpassende voetbaloutfit om helemaal de blits te maken.

Gerelateerde artikelen