We kunnen bijna stellen dat atletiek schoenen een stukje antiek zijn. De Romeinen gebruikten namelijk al sandalen met spijkers tijdens sportevenementen. Gelukkig heeft de atletiek schoen een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Ze zijn misschien nog steeds niet altijd even comfortabel, maar toch zeker beter dan de Romeinse versie. 

Sterker nog, atletiek schoenen zijn inmiddels zo ver doorontwikkeld dat er voor iedere discipline een andere specifieke spike bestaat. Wij leggen je uit welke spike hoort bij welke discipline en wat je in gedachten kunt houden als je atletiek schoenen gaat kopen. 

Wat we bespreken

  1. Wat zijn spikes voor atletiek?
  2. De verschillende soorten atletiek schoenen
  3. Dit moet je weten over de puntjes onder je spikes
  4. Hoe weet je of een atletiek schoen goed zit?

Wat zijn spikes voor atletiek?

Spikes zijn atletiek schoenen waar puntjes onder zitten. De puntjes zitten vaak aan de voorkant van de schoen en zorgen voor extra grip op de baan of ondergrond. Je wordt gedwongen om op je voorvoeten te lopen. Het grondcontact wordt korter en je snelheid neemt toe.

Een man staat op een atletiek baan en lacht in de camera terwijl hij een

De verschillende soorten atletiek schoenen

De zool speelt een belangrijke rol in atletiek schoenen. Een stijve zool kan meer energie overdragen dat ideaal is voor korte sprints. Een minder stijve zool is comfortabeler en comfort speelt een belangrijkere rol bij lange afstanden. Dan zijn er ook nog spring en gooi spikes met hun specifieke eigenschappen. 

Er komt dus heel wat kijken bij het uitzoeken van de juiste atletiek schoen. Om het jou zo overzichtelijk mogelijk te maken zetten we hieronder de verschillende spikes met hun eigenschappen op een rijtje.

Sprint spikes

Sprint spikes zijn atletiek schoenen die worden gebruikt voor afstanden tot 400m. Ze hebben puntjes aan de voorkant en een hele stijve zool. De energie tussen de baan en de schoenen kan hierdoor met maximaal rendement worden overgedragen naar je spieren. 

Atletiek schoenen voor sprinten bieden vrijwel geen steun onder de hiel. Sprinten doe je namelijk op je voorvoeten en er wordt gewicht bespaard door het materiaal onder de hiel te minimaliseren. Sprint spikes zijn super lichtgewicht en volledig gericht op maximale snelheid. 

Middellange afstand spikes

Middellange afstand spikes worden gebruikt voor afstanden tussen de 800m en 1600m. De puntjes zitten ook aan de voorkant, maar de zool is iets minder stijf dan bij sprintschoenen. 

De snelheid voor deze afstanden ligt nog steeds erg hoog en je zult dus continue op je voorvoeten rennen. Om deze reden hebben atletiek schoenen voor middellange afstanden ook vrijwel geen materiaal onder de hiel.

Lange afstand spikes

Als we het hebben over lange afstanden moet je denken aan afstanden tussen de 3.000m en 10.000m. Comfort speelt bij deze disciplines een belangrijkere rol dan maximale snelheid. De zool van deze atletiek schoenen is dan ook een stuk flexibeler en biedt goede ondersteuning en demping voor de hiel. Lange afstand spikes zijn iets zwaarder dan sprint en middellange afstand schoenen.

De puntjes bevinden zich nog steeds alleen aan de voorzijde van de schoen, maar lopen wel iets verder door, tot ongeveer halverwege de zool. Ze bieden hierdoor grip op de ondergrond bij iedere afzet.

Voor cross country worden ook lange afstand spikes gebruikt. Het meest herkenbare aan cross country spikes is dat je verschillende puntjes onder je schoenen kunt schroeven. Zo kun je de puntjes aanpassen aan de ondergrond waar je op gaat lopen.

Ben jij er klaar voor om je baan- en veldconcurrentie achter je te laten? Bekijk de PUMA baan- & veldspikes en kies je volgende paar sprint, middellange of lange afstand spikes en win je volgende race.

Spring spikes

Er zijn twee soorten spring spikes. Ten eerste zijn er namelijk atletiek schoenen voor hoogspringen en ten tweede voor polsstokhoogspringen, verspringen en de hink-stap-sprong. Beide soorten bieden meer comfort in de zool dan hardloop spikes om demping te bieden tijdens impact met de ondergrond.

Spikes voor hoogspringen hebben zowel puntjes onder de voorvoet als onder de hiel. Dit zorgt voor meer grip en ondersteuning tijdens de afsprong en de landing. Deze atletiek schoenen worden overigens ook gebruikt voor speerwerpen. De puntjes onder de hiel bieden extra grip tijdens de gooi. 

Spikes voor polsstokhoogspringen, verspringen en de hink-stap-sprong hebben alleen puntjes aan de voorzijde van de schoen. Ze bieden tractie op de baan tijdens de aanloop, maar bieden ook ondersteuning voor de afzet van de sprong. 

Vergis je niet; hoewel spring spikes ontzettend op hardloop spikes kunnen lijken, zijn ze zeer gespecialiseerd voor de spring disciplines. Koop dus aparte schoenen voor het rennen van afstanden en voor spring onderdelen. 

Gooi spikes

Kogelstoten, kogelslingeren en discuswerpen vragen om gooi spikes. Voorafgaand aan de gooi worden er roterende bewegingen gemaakt. Tijdens deze beweging wil je zo min mogelijk weerstand van de ondergrond krijgen om maximale snelheid te behalen en blessures te voorkomen. Atletiek schoenen voor gooi disciplines hebben daarom een platte zool zonder spikes. 

Hoewel je een speer ook gooit, wordt er vooraf geen roterende beweging gemaakt. Voor speerwerpen kun je beter gebruik maken van hoogspring spikes. 

Dit moet je weten over de puntjes onder je spikes

Er zitten puntjes onder je atletiek schoenen om meer grip op de ondergrond te bieden en ze verbeteren de overdracht van kracht en energie. De meeste atletiek schoenen hebben vier tot zes puntjes onder de zool van de voorvoet. Alleen spikes voor hoogspringen hebben er iets meer, omdat ze ook onder de hiel zijn geplaatst. 

De puntjes kunnen verschillende vormen en lengtes hebben. Welke vorm en lengte jij het beste kunt gebruiken hangt af van de omstandigheden.

Lengte

De juiste lengte van de spikes is afhankelijk van de discipline die je uitvoert en de ondergrond waarop je dit doet. Voor baanrennen mogen de puntjes maximaal 6 mm lang zijn. Voor cross-country mogen de puntjes tot wel 18 mm lang zijn. De juiste lengte is afhankelijk van de ondergrond. Een nattere ondergrond vraagt om langere puntjes, zodat ze de juiste mate van grip bieden.

Te lange puntjes hebben juist een tegengestelde werking. Je loopt op de puntjes in plaats van op de zool waardoor je uitglijdt en de puntjes af kunnen breken. 

Neem eventueel verschillende puntjes mee, zodat je ter plekke kunt bekijken wat de omstandigheden zijn en je je spikes hierop aan kunt passen.

Vorm

Er zijn drie verschillende vormen:

  • Piramide. De piramide is een kegelvormig puntje dat het meest veelzijdig is. Het is de meest voorkomende spike die goed werkt op de meeste baanoppervlakken. 
  • Naald. De naald is een lange dunne punt die de meeste grip biedt. Op rubberen banen prikken ze er een beetje in waardoor je extra veel grip krijgt. 
  • Kerstboom. De kerstboom puntjes hebben hun naam terecht gekregen. Ze hebben namelijk daadwerkelijk de vorm van een kerstboom. Deze puntjes zijn het meest vriendelijk voor de baan. Veel atletiek clubs stellen de kerstboom puntjes verplicht als je de baan wilt gebruiken. 

Veel atletiek schoenen bieden de mogelijkheid om de puntjes van je schoenen af te schroeven. Zo kun je steeds wisselen van vorm en lengte. Om je spikes in zo goed mogelijke conditie te houden zijn er ook stud spikes. Deze zijn plat en zijn puur bedoeld om het schroefdraad te beschermen. Je kunt studs ook gebruiken voor cross-country als je onderweg veel te maken hebt met asfalt of andere harde ondergronden. 

Hoe weet je of een atletiekschoen goed zit?

Atletiek schoenen zijn ontwikkeld om energie over te dragen. Ze zijn stug en bieden soms niet eens ondersteuning voor de hiel. Daar komt nog bij kijken dat atletiek schoenen strak zitten. Zeker sprintschoenen zitten echt strak om je voet heen, zodat alle energie overgedragen kan worden.

Eerlijk is eerlijk, atletiek schoenen zijn doorgaans niet het meest comfortabel om op rond te lopen. Dus hoe weet je nu of ze goed zitten?

Laat je in ieder geval niet afketsen door comfort, want dan kom je met lege handen thuis. Als je atletiek schoenen gaat passen is het belangrijk om hun toepassing in gedachten te houden. Een sprintschoen hoort strak te zitten voor maximale energieoverdracht. Dus als de schoen ergens niet goed aansluit, zul je voor een ander paar moeten kijken. Ondanks dat ze niet comfortabel hoeven te zijn, moeten je schoenen natuurlijk ook geen pijn doen aan je voeten. Als je vervelende drukpunten voelt of je schoenen zo strak zitten dat je voeten af worden gekneld, dan kun je beter nog even verder kijken.

Kortom, de juiste spikes vinden is een kwestie van passen, passen en nog eens passen. Vind een paar dat perfect gevormd is voor jouw voeten om maximaal rendement uit je schoenen te halen. En vergeet je atletiek schoenen natuurlijk niet te combineren met PUMA hardloopkleding voor de beste performance.

Gerelateerde artikelen